Liderul sindicaliștilor de la metrou, trimis în judecată de DNA. De ce este acuzat Ion Rădoi
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul de investigare a infracțiunilor asimilate corupției au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a lui Ion Rădoi. Astfel că în dosarul deschis după greva ilegală de acum un an de la metrou, procurorii DNA descriu modalitățile folosite de sindicalist să îi convingă pe oficialii din transporturi să îi permită să controleze veniturile din închirieri ale Metrorex.
Ion Rădoi, trimis în judecată de DNA
Rețeta folosită de fostul lider sindical era formată din șantaj, discuții înregistrate ilegal și amenințări cu greve fără sfârșit. Se pare că ar fi obținut peste 10 milioane de lei din închirierea spațiilor comerciale în beneficiul firmei sindicatului și nu a companiei de stat, spun anchetatorii.
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul de investigare a infracţiunilor asimilate corupţiei au dispus trimiterea în judecată a lui Ion Rădoi, la data faptei şi în prezent preşedinte al sindicatului Unitatea – Sindicatul Liber din Metrou (USLM) şi administrator în fapt al SC Sindomet Servcom SRL, din cauza infracţiunilor de folosire a influenţei sau autorităţii de către o persoană ce deţine o funcţie de conducere într-un sindicat, având ca scop obţinerea de foloase necuvenite şi şantaj, precum şi a unui administrator al unor societăţi comerciale, pentru complicitate la infracţiunea de folosire a influenţei sau autorităţii de către o persoană ce deţine o funcţie de conducere într-un sindicat, având ca scop obţinerea de foloase necuvenite.
„Influenţa şi autoritatea în calitate de lider sindical ar fi fost folosite în raport cu responsabili decizionali din Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii şi conducerea SC Metrorex SA pentru atingerea unor scopuri personale sau pentru interese de grup, fără legătură cu dialogul social, ori protejarea drepturilor salariaţilor”, au spus anchetatorii.
DNA a mai menționat și existenţa unui litigiu cu Metrorex, Sindomet Servcom SRL, care ar fi refuzat să predea spaţiilor comerciale, continuând exploatarea nelegală a acestora şi obţinerea de venituri care se ridică la peste 10 milioane de lei.
„În perioada septembrie 2017 – septembrie 2018, inculpatul Ion Rădoi, în calităţile menţionate mai sus, ar fi acţionat pentru prelungirea succesivă a contractului de asociere în participaţiune. Ulterior, în perioada septembrie 2018 – iulie 2021, Rădoi s-ar fi folosit de influenţa şi autoritatea funcţiei sale de conducere în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul (SC Sindomet Servcom SRL şi comercianţi din spaţiile de la Metrou) de bani sau foloase necuvenite rezultate din exploatarea spaţiilor comerciale, ce ar funcţionau ilegal din luna septembrie 2018. În unele dintre activităţi, Ion Rădoi ar fi beneficiat de sprijinul celeilalte inculpate”, găsim notat în comunicat.
Se pare că unele dintre contractele de închiriere ar fi fost încheiate de societatea respectivă pe o perioadă cu mult mai mare decât durata contractului de asociere în participaţiune, care a încetat în luna septembrie 2018.
În plus, Rădoi nu ar fi acţionat de o manieră legală, în scopul apărării drepturilor sindicaliştilor, ci atunci când s-a pus presiune socială şi politică asupra unor miniştri astfel încât acesta să îşi protejeze interesele financiare, prin nedesfiinţarea spaţiilor comerciale de la metrou.