Legea pentru deșeurile electrice și electronice din România, decisă: ce prevede, cum ajută la lupta contra poluării

de: Ozana Mazilu
30 12. 2022

Echipamentele și aparatele electrice sau electronice aproape stricate vor putea fi recondiționate și reintroduse pe piață. Astfel, numărul de astfel de aparate ce sunt încă funcționale, dar care ajung totuși la reciclare se va reduce. Iată cum sună legea pentru deșeurile electrice.

Acum, există și un cadru legal pentru acest lucru. Așadar, recondiționarea și reutilizarea aparatelor electrice și electronice a fost stabilit de Parlament recent, printr-un proiect de lege ce a primit votul decisiv al deputaților. Proiectul de lege transpune, de fapt, o directivă europeană.

Legea pentru deșeurile electrice și electronice, stabilită în Parlament

Proiectul de lege adoptat de Parlament apare în contextul în care, așa cum subliniază inițiatorii măsurii, România nu are reglementată o piață pentru deșeurile electrice și electronice supuse unui proces de pregătire pentru reutilizare, care să definească încetarea statutului de deșeu al acestora odată cu finalizarea pregătirii pentru reutilizare, așa cum prevede Directiva 2008/98/CE, iar reglementarea cerințelor tehnice și a procedurii efective de pregătire pentru reutilizare lipsește în prezent.

Așadar, conform legii care va intra în vigoare dacă proiectul de lege e semnat de președintele țării și publicat în Monitorul oficial, activitatea de pregătire pentru reutilizare a echipamentelor electrice şi electronice are loc înainte ca produsul să devină deşeu, iar pregătirea pentru reutilizare are loc după ce obiectele devin deşeuri.

Ce înseamnă asta, mai exact? reutilizarea este definită ca fiind operaţiunea prin care produsele sau componentele care nu sunt deşeuri sunt utilizate din nou în acelaşi scop pentru care au fost concepute, înainte ca utilizatorul final să arunce produsul şi înainte de a se genera deşeuri.

Oamenii au devenit, la nivel global, foarte mari consumatori de echipamente electronice și electrocasnice. Din păcate, pe măsură ce cumpărăm mai multe, pe atât de dificil ne va fi să gestionăm corect aceste deșeuri, astfel încât generațiile viitoare să nu aibă de suferit.