De ce nu trebuie să-ți lași electronicele și electrocasnicele în priză, noaptea: ce se întâmplă cu factura ta la energie electrică

De ce nu trebuie să-ți lași electronicele și electrocasnicele în priză, noaptea: ce se întâmplă cu factura ta la energie electrică

Facturile la energia electrică, dar și la gaze, ne dau suficiente bătăi de cap în ultima perioadă. Așadar, căutăm soluții pentru a ne ușura existența, de vreme ce salariile continuă să stagneze, iar cheltuielile să crească. Cumva, un echilibru trebuie găsit.

Mulți români au primit deja facturi uriașe, o parte dintre aceștia aflându-se în neputință de plată. Și cum iarna bate la ușă, îngrijorarea crește pe zi ce trece.

Cum facem să avem facturi mai mici la energia electrică

Desigur, aceste trucuri nu vor face facturile să revină la stadiul anterior, însă le vor micșora un pic, ceea ce este, oricum, un lucru bun.

Spre exemplu, oamenii omit adesea din vedere un aspect important. Poate că, la o primă vedere, nu pare atât de important să scoatem electronicele și electrocasnicele din priză atunci când nu le folosim, însă ele consumă curent chiar dacă ție îți dau impresia că se află în stand-by. Și știi cum se zice: un pic de aici, un pic de acolo și se adună.

Firește, nu vorbim despre acele aparate care au nevoie permanentă de curent, cum ar fi frigiderul, spre exemplu. Chiar și așa, dacă nu ai nimic perisabil în frigider, poate că ar trebui să-i iei, de asemenea, în calcul (nu înainte de al dezgheța, însă).

Astfel, un televizor smart „uitat” în priză, consumă 1w/oră, chiar dacă este închis. Același lucru se aplică, de asemenea, pentru un ventilator cu picior (0.5w/oră) sau pentru un prelungitor (0.4w/oră).

Dacă nu-l folosești, ai face bine să scoți și modemul tv din priză, pentru că acesta „mănâncă” 4.7w/oră.

Despre acest subiect am mai vorbit într-un alt articol aici.

Totuși, există și un efect secundar al scosului din priză regulat: va micșora durata de viață a aparatului. În concluzie, rămâne la latitudinea ta dacă îți pasă mai mult de factură sau de electronicele și electrocasnicele tale.

Iar dacă încă nu ești convins, amintim că până și Președintele României, Klaus Iohannis, are obiceiul de a scoate aparatele din priză, pentru a face economie.