Kosovo se teme de Rusia: „Dacă ar fi reușit să avanseze rapid în Ucraina, Balcanii ar fi avut probleme serioase“
Kosovo a sărbătorit cea de-a 14-a aniversare a independenței față de Serbia (deși mai multe state, printre care și România, nu recunosc acest moment), chiar cu o săptămână înainte ca soldații ruși să invadeze Ucraina, pe 24 februarie. Fiind o țară mică, din sud-estul Europei, nu foarte departe de Ucraina, invazia rusă surprinde Kosovo într-o poziție „precară și incertă“, transmite Euronews.
Kosovo se teme de invazia rusă
În lunile tensionate în care Rusia comasa trupe în apropiere de granița cu Ucraina, Kosovo dezbătea deja dacă Belgradul va folosi conflictul ca scuză pentru a ataca țara, care și-a declarat independența față de Serbia în 2008.
Într-adevăr, puțini europeni pot înțelege mai bine prin ce trec în prezent ucrainenii decât poporul din Kosovo, care a trebuit să îndure un conflict purtat de un stat vecin și alimentat de ideologia naționalistă cu puțin peste 20 de ani în urmă.
Războiul din 1998 din Kosovo a reprezentat punctul culminant al unor ani de represiune aspri asupra tuturor etnicilor albanezi, la nouă ani după ce Slobodan Milosevic revocase statutul de regiune autonomă al Kosovo și impusese controlul direct al Belgradului.
O mare parte din reportajele din mass-media occidentală care au descris conflictul din Ucraina ca fiind primul război european după cel de-al Doilea Război Mondial au neglijat conflictul din Kosovo, precum și războaiele din Slovenia până în Macedonia, care au însoțit destrămarea Iugoslaviei în anii 1990.
Când a debutat conflictul în Ucraina, Kosovo „s-a grăbit să-i ia partea“, iluminând o clădire guvernamentală în culorile drapelului ucrainean – galben și albastru, notează Euronews. Totodată, micuțul stat din sud-estul Europei s-a angajat să primească 5.000 de refugiați ucraineni.
Citește și: Lovitură pentru Vladimir Putin. Țara pe care a ajutat-o în trecut face un gest important pentru Ucraina
„Dacă ar fi reușit să avanseze rapid în Ucraina, Balcanii ar fi avut probleme serioase“
Afinitatea culturală reciprocă și alianța politică stabilă dintre Rusia și Serbia au făcut din Belgrad un jucător important în ceea ce privește „cea mai nouă aventură militară a lui Vladimir Putin“, punând Kosovo pe lista celor mai fierbinți locuri din această parte a regiunii care ar putea vedea o revărsare a războiului, mai notează sursa citată.
Pe fondul problemelor de securitate, guvernul din Kosovo a înființat un „Fond de securitate“, invitând cetățenii să doneze fonduri tinerei armate a țării. Deși populară, se preconizează că inițiativa nu va avea un impact major asupra forței armate.
Guvernul a creat, de asemenea, un grup de lucru pentru aderarea Kosovo la NATO, fapt improbabil având în vedere că cinci state membre UE – Spania, Grecia, Slovacia, România și Cipru – nu-i recunosc independența.
Kosovo se teme de Rusia, în contextul conflictului cu Ucraina, și spune că „dacă Rusia ar fi reușit să avanseze rapid în Ucraina, Balcanii ar fi fost în pericol“.