Jeff Bezos vrea să sfideze moartea: cum vrea să învingă îmbătrânirea

de: Ozana Mazilu
30 01. 2022

Jeff Bezos are misiunea de a învinge îmbătrânirea. Tocmai l-a recrutat pe Hal Barron de la GlaxoSmithKline pentru a ajuta la conducerea Altos Labs, noua companie ambițioasă anti-îmbătrânire cu miliarde de investiții. Deci, ce spune știința cu adevărat despre asta? Am putea învinge îmbătrânirea?

Startup-ul de biotehnologie Altos Labs a dezvăluit, de asemenea, o finanțare de trei miliarde de dolari, precum și un consiliu de administrație format din laureați Nobel, conform TheTimes.

Îmbătrânirea nu este doar o schimbare a modului în care ne simțim sau arătăm, îmbătrânirea are loc la nivel celular. Într-un vas de cultură de laborator, celulele pielii adulte se divid de aproximativ 50 de ori înainte de a se opri. Dar celulele pielii de la un nou-născut se pot împărți de 80 sau 90 de ori. Și, pe de altă parte, celulele unei persoane în vârstă se împart doar de aproximativ douăzeci de ori.

Îmbătrânirea este evidentă în genele noastre. Materialul nostru genetic este modificat de-a lungul timpului. Modificările epigenetice se acumulează pe măsură ce îmbătrânim. Un alt tip de schimbare are loc la capetele ADN-ului celulei noastre. Segmentele repetate de AND, numite telomere, acționează ca vârful de plastic al șiretului pantofilor, împiedicând bobinele răsucite ale materialului genetic să se uzeze la capete sau să se înnodeze. Dar acești telomeri se scurtează de fiecare dată când o celulă se divide. Nu știm dacă telomerii scurți sunt doar un semn al îmbătrânirii, cum ar fi părul gri, sau fac parte din procesul prin care celulele îmbătrânesc.

Pentru a menține în viață și a continua diviziunea, celulele imune opresc scurtarea telomerilor lor atunci când se înmulțesc, la fel ca și celulele canceroase. Acesta este probabil un factor care contribuie la aparenta lor nemurire. Medicamentele care împiedică telomeraza să funcționeze, de asemenea, sunt promițătoare împotriva cancerului (deși celulele canceroase pot dezvolta rezistență).

Jeff Bezos vrea să devenim nemuritori

Având în vedere că îmbătrânirea are un efect atât de profund asupra celulelor și genelor noastre – efectele menționate aici fiind doar câteva exemple – apare o întrebare mult mai mare: de ce se întâmplă acest lucru? De ce îmbătrânim?

Se credea cândva că îmbătrânirea a avut loc pentru evoluția continuă a speciilor. Cu alte cuvinte, evoluția unei specii necesită o rotație a indivizilor. Cu toate acestea, o problemă cu această idee este că cea mai mare parte a vieții de pe Pământ nu ajunge niciodată la bătrânețe. Majoritatea animalelor sunt ucise de prădători, boli, climă sau înfometare. Deci, o limită a duratei de viață a unui animal poate să nu fie importantă pentru evoluție.

O altă părere este că îmbătrânirea este, pur și simplu, un efect secundar al daunelor care se acumulează în timp cauzate de metabolism sau de expunerea la lumina ultravioletă de la Soare. Știm că genele sunt deteriorate pe măsură ce îmbătrânim, dar nu este dovedit că acest lucru determină în mod direct îmbătrânirea. O altă posibilitate este ca îmbătrânirea să fi evoluat ca o apărare împotriva cancerului. Deoarece celulele acumulează daune genetice în timp, este posibil să fi dezvoltat un proces pentru a nu persista în organism prea mult timp, în cazul în care această deteriorare determină, în cele din urmă, o celulă să devină canceroasă.

Desigur, nimeni nu știe dacă compania lui Jeff Bezos poate reuși să ajute la prelungirea duratei de viață a omului. Dar ceea ce este clar este că, prin studierea îmbătrânirii, vor apărea noi descoperiri interesante. Descoperirile vor schimba profund experiența de a fi uman în secolul viitor.