Iohannis reacționează în scandalul de corupție din PE. Ce a spus de față cu Roberta Metsola

de: Cătălina Burghelea
19 12. 2022

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a reacționat, luni, 19 decembrie, la scandalul de corupție din Parlamentul European, calificându-l „o chestiune complicată”. Liderul de la Cotroceni a mai spus că procurorii trebuie lăsaţi să ancheteze acest caz.

Prima reacție a lui Klaus Iohannis în scandalul de corupție din PE

După o discuție cu șefa Parlamentului European, Roberta Metsola, Klaus Iohannis a declarat că procurorii UE trebuie lăsați să investigheze cazul în care parchetul european a cerut ridicarea imunităţii a două europarlamentare, între care Eva Kaili (arestată deja), aceasta fiind și vicepreședinta PE.

Toleranță zero pentru acuzațiile grave

Iohannis consideră că acuzațiile de corupție de la nivelul Parlamentului European trebuie anchetate „așa cum scrie la carte, fără prea multe amenajamente politice”. Potrivit liderului de la Cotroceni, „procurorii trebuie lăsați să își facă treaba”. De asemenea, președintele României a menționat că o susține pe șefa Parlamentului European în această problemă din cadrul instituției, iar „felul direct, corect, deschis și ferm în care a abordat aceste chestiuni este cu siguranță calea corectă”.

„O chestiune complicată, neaşteptată este scandalul care a izbucnit acum câteva zile în Parlamentul European legat de acuzaţii de corupţie şi vreau să spun public, am spus-o şi doamnei preşedinte, că o susţin, o susţinem 100%. Felul direct, corect, deschis şi ferm în care a abordat aceste chestiuni reprezintă cu siguranţă calea corectă, fiindcă Parlamentul European, în ansamblu, îşi face treaba foarte bine. Uniunea Europeană, în ansamblu, rezolvă problemele, dar atunci când sunt găsite situaţii că anumite persoane nu fac ceea ce aşteaptă electoratul de la ele, e clar că trebuie să fie anchetate aşa cum scrie la carte, fără prea multe menajamente politice. Procurorii trebuie lăsaţi să îşi facă treaba”, a subliniat şeful statului, după întâlnirea cu preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, aflată în vizită la Bucureşti.

Referitor la informațiile că ar fi şi oficiali români implicaţi în acest caz de corupţie, Iohannis a precizat că nu are alte date decât cele furnizate de Parlamentul European.

Roberta Metsola se află în România

Klaus Iohannis și Roberta Metsola au discutat despre tema Schengen, dar şi „chestiuni mai generale, mai complicate legate de Uniunea Europeană”: „Am concluzionat, cum cred că s-a şi aşteptat, că este extrem de importantă unitatea noastră în Uniunea Europeană. Unitatea este arma cea mai puternică pe care o avem, indiferent dacă vorbim de războiul declanşat de Rusia împotriva Ucrainei, unde unitatea este vitală, sau în alte crize, unde fără unitate nu vom reuşi să facem faţă, de exemplu criza energetică. În acest context, evident că a venit vorba şi despre sancţiunile pe care le-am hotărât împotriva Rusiei”.