Investigația care arată că Rusia a furat cereale ucrainene ca să finanțeze războiul. Suma depășește 500 de milioane de dolari

de: Anca Lupescu
04 10. 2022

Rusia a furat cereale din ucraina, iar sumele obținute au fost investite în război. O arată o investigație realizată de The Associated Press și serialul Frontline al PBS.

Rusia a finanțat războiul din Ucraina chiar banii țării lovite

Când nava de transport în vrac Laodicea a acostat în Liban vara trecută, diplomații ucraineni au declarat că nava transporta cereale furate de Rusia și au îndemnat oficialii libanezi să confiște nava. Moscova a calificat acuzația drept „falsă și nefondată”, iar procurorul general al Libanului a fost de partea Kremlinului și a declarat că cele 10.000 de tone de făină de orz și grâu nu au fost furate și a permis navei să descarce.

O investigație realizată de The Associated Press și de serialul „Frontline” de la PBS a descoperit că nava Laodicea, deținută de Siria, face parte dintr-o operațiune sofisticată de contrabandă condusă de Rusia, care a folosit manifeste falsificate și subterfugii pe mare pentru a fura cereale ucrainene în valoare de cel puțin 530 de milioane de dolari – bani care au ajutat la alimentarea mașinăriei de război a președintelui Vladimir Putin.

AP a folosit imagini din satelit și date de transponder radio marin pentru a urmări peste treizeci de nave care au efectuat peste 50 de călătorii cu transport de cereale din zonele ocupate de Rusia în Ucraina către porturi din Turcia, Siria, Liban și alte țări.

Reporterii au analizat manifestele de transport maritim, au căutat postări pe rețelele de socializare și au intervievat fermieri, expeditori și oficiali ai companiilor pentru a descoperi detaliile operațiunii masive de contrabandă.

Furtul în curs de desfășurare, despre care experții juridici spun că este o potențială crimă de război, este efectuat de oameni de afaceri bogați și de companii de stat din Rusia și Siria, unele dintre acestea confruntându-se deja cu sancțiuni financiare din partea Statelor Unite și a Uniunii Europene.

Între timp, armata rusă a atacat ferme, silozuri de cereale și instalații de transport maritim aflate încă sub control ucrainean cu lovituri de artilerie și lovituri aeriene, distrugând alimente, crescând prețurile și reducând fluxul de cereale dintr-o țară cunoscută de mult timp ca fiind grânarul Europei.

Rușii „au obligația absolută de a se asigura că civilii sunt îngrijiți și de a nu-i priva de posibilitatea de a-și asigura mijloacele de trai și de a se hrăni”, a declarat David Crane, un procuror veteran care a fost implicat în numeroase anchete internaționale privind crime de război.

„Este pur și simplu pustiire și jaf, iar acest lucru este, de asemenea, o infracțiune care poate fi acționată în temeiul dreptului militar internațional”.

Totul a pornit din Melitopol, primul oraș cucerit de ruși

Grâul și făina transportate de Laodicea, cu o lungime de 138 de metri, și-au început probabil călătoria în orașul Melitopol din sudul Ucrainei, pe care Rusia l-a confiscat în primele zile ale războiului.

O înregistrare video postată pe rețelele de socializare la 9 iulie arată un tren care se oprește în fața elevatorului din Melitopol, o instalație masivă de depozitare a cerealelor, cu vagoane cu buncăruri verzi pe care este inscripționat numele companiei rusești Agro-Fregat LLC cu litere mari și galbene, alături de un logo în formă de spic de grâu.

Oficialul rus de ocupație Andrey Siguta a ținut o conferință de presă la depozit în care a declarat că grâul va „asigura securitatea alimentară” pentru regiunile controlate de Rusia în Ucraina și că administrația sa va „evalua recolta și va stabili cât de mult va fi de vânzare”.

În timp ce vorbea, un soldat mascat și înarmat cu o pușcă de asalt stătea de pază în timp ce camioanele descărcau grâul în instalație pentru a fi măcinat. Muncitorii au încărcat făina în saci mari și albi, precum cei livrați de Laodicea în Liban trei săptămâni mai târziu.

Siguta, împreună cu alți patru înalți oficiali de ocupație ruși, a fost sancționat de guvernul american la 15 septembrie pentru că a supravegheat furtul și exportul de cereale ucrainene.

Putin a semnat vineri tratatele de anexare a patru regiuni ocupate din Ucraina la Federația Rusă, sfidând dreptul internațional. Statele Unite și Uniunea Europeană au respins imediat „anexarea ilegală”.

Primarul din Melitopol, Ivan Fedorov, a declarat pentru AP că ocupanții transportă cantități mari de cereale din regiune cu trenul și cu camioanele către porturile din Rusia și Crimeea, o peninsulă ucraineană strategică pe care Rusia o ocupă din 2014. În ciuda afirmațiilor Rusiei că a anexat Crimeea, ONU a decis că și această acaparare de terenuri este ilegală.