Invazie de viespi asiatice în Europa: de ce este o problemă pentru mediul înconjurător

de: Iulia Kelt
30 12. 2022

În mod evident, lumea pe care o știm se află în continuă schimbare, iar acest lucru este observabil în fiecare zi.

În ultima perioadă, Europa s-a confruntat cu o invazie de viespi care, nu numai că a pus în pericol sănătatea omului, dar ar putea avea consecințe și mai grave de atât, care se vor simți pe termen lung.

Viespea asiatică (cunoscută și sub numele de vespa velutina) face parte din speciile periculoase, în context. Ele își extind habitatul cu 80 de kilometri pe an, ceea ce, în sine, arată cam cât de periculoasă este situația.

Cu ce se hrănesc viespile asiatice

În cazul în care nu știai, viespile se hrănesc, în general, cu insecte mai mici decât ele. Problema este că viespea asiatică, cea care a invadat și teritoriul european, mănâncă, de asemenea, și albine.

Evident, asta este o problemă mare pentru mediul înconjurător, de vreme ce albinele sunt vitale pentru planetă.

Dacă, într-o bună zi, ar dispărea, planeta noastră, așa cum o știm, nu ar mai avea multe zile. Ele sunt responsabile cu procesul de polenizare, drept pentru care plantele, care fac parte, la rândul lor, din ecosistem, ar dispărea, într-un timp extrem de scurt. Este nevoie de doar câțiva ani pentru ca asta să se întâmple.

În consecință, existența omului ar fi pusă în pericol.

În plus, spre deosebire de albine, viespile sunt mult mai agresive, fiind capabile să ucidă orice ființă de mari dimensiuni, dacă atacă în grupuri mari.

Viespea asiatică a fost observată pentru prima dată în Europa în urmă cu 20 de ani, însă, de atunci, numărul exemplarelor a crescut considerabil, ceea ce ridică îngrijorări în rândul responsabililor de mediu.

„Cercetarea noastră a dezvăluit potențialul remarcabil de expansiune a populației de insecte eusociale în zonele invadate, chiar și atunci când diversitatea genetică inițială este extrem de scăzută”, a declarat ecologistul Simon Harrison, de la University College Cork.