Durata de viață a unei albine a fost tăiată la jumătate în doar 50 de ani: cum ne afectează viitorul

Durata de viață a unei albine a fost tăiată la jumătate în doar 50 de ani: cum ne afectează viitorul

O nouă lucrare arată cum durata de viață a unei albine adulte pare să se fi micșorat cu aproape 50% în ultimii 50 de ani.

European Red List of Bees sugerează că aproape una din zece specii de albine sălbatice se confruntă cu dispariția. Imaginează-ți cum am reacționa dacă durata vieții umane s-ar înjumătăți. Viitorul nostru este împletit cu albinele. Fără albine și alți polenizatori, nu putem crește majoritatea culturilor de care depindem pentru hrană.

Această cercetare ar putea ajuta la explicarea nivelurilor ridicate de decese a coloniilor de albine din întreaga lume, în ultimele decenii. Moartea albinelor a fost deosebit de gravă în SUA, în iarna 2006-07, când unii apicultori comerciali și-au pierdut 90 la sută din coloniile lor.

Durata de viață a unei albine, micșorată

Au fost raportate rate ridicate inexplicabile ale morților coloniilor de albine și în Canada, Australia, Belgia, Franța, Țările de Jos, Grecia, Italia, Portugalia, Spania, Elveția, Germania, Finlanda și Polonia. În iarna rece din 2012-13, 29% din coloniile de albine din Marea Britanie au murit.

Autorii, Anthony Nearman și Dennis van Engelsdorp de la Universitatea din Maryland, au folosit modelarea matematică pentru a arăta că speranța de viață mai mică a albinelor ar putea duce la moartea în masă a coloniilor. Potrivit studiului lor, din 1969, durata de viață a albinelor în SUA a scăzut de la o medie de 34 de zile la doar 18 zile.

Autorii au studiat albinele lucrătoare scoase din stupi și ținute în cuști, nu albinele sălbatice, ceea ce le-ar fi putut afecta rezultatele. Dar dacă nu, se întâmplă ceva cu adevărat îngrijorător. Autorii cred că albinele moderne ar putea suferi de o prevalență mai mare a bolilor, cum ar fi virusul aripii deformate, care a devenit mai comun de la descoperirea sa în urmă cu 40 de ani.

Albinele moderne ar putea fi slăbite de noile generații de pesticide care nu existau acum 50 de ani. Adesea, polenul albinelor este contaminat cu pesticide. Acest lucru ar putea înrăutăți lucrurile, deoarece albinele expuse la doze mici dintr-un grup extrem de toxic de pesticide, numite neonicotinoide, au o rezistență redusă la boli.

O altă explicație pe care o oferă autorii este că genele albinelor s-ar fi putut schimba. Durata de viață a albinelor este legată de genele lor. Selecția artificială (de către apicultori) sau naturală poate favoriza albinele cu durate de viață mai scurte.