Instituția de forță mondială care pune tunurile pe Guverne: protejați oamenii săraci, li se cere politicienilor
Una dintre cele mai prestigioase instituții globale, Fondul Monetar Internațional, iese în forță la adresa Guvernelor lumii și le cere ferm să își protejeze cetățenii săraci și vulnerabili din punct de vedere socio-economic.
Fondul Monetar Internațional, prin vocea Vitor Gaspar, directorul departamentului fiscal din FMI, cere Guvernelor din întreaga lume să adopte strategii menite să protejeze din punct de vedere economic persoanele vulnerabile.
În aceste vremuri, cel mai greu o duc persoanele nevoiașe
Oamenii cu venituri mici, care se confruntau deja cu dificultăți financiare și înainte de apariția crizelor multiple din prezent, au cea mai grea soartă în acest moment. Ei resimt cel mai acut provocările economice din acest moment, deși un oarecare grad de dificultate apară pe umerii tuturor oamenilor, indiferent de nivelul de venituri.
Cu atât mai mult trebuie ca autoritățile publice din fiecare țară să acorde o mână de ajutor, o formă de protecție persoanelor vulnerabile, astfel încât ele să nu ajungă în situații și mai critice și dramatice.
„Acţiunile guvernelor pentru protejarea celor vulnerabili, în situaţii dificile, au o contribuţie mare la păstrarea coeziunii sociale”, a declarat Vitor Gaspar, directorul departamentului fiscal din FMI, într-un interviu pentru Reuters.
„Este absolut imperativ pentru politicile publice să asigure securitate alimentară pentru toţi”, a mai ținut să precizeze oficialul FMI.
Un semnal de alarmă privind înrăutățirea situației persoanelor sărace a tras și Banca Mondială, de curând. Instituția vorbește în termeni duri despre realitatea economică din prezent, la nivel mondial, reclamând faptul că ne confruntăm cu o veritabilă ”catastrofă” din cauza crizei alimentare.
Analiștii economici anticipează creșteri de preț explozive, care pot să se apropie de nivelul de 40%, ceea ce înseamnă enorm pentru persoanele cu venituri deja insuficiente.
Preşedintele Băncii Mondiale, David Malpass, a declarat pentru BBC că ar putea exista o creştere „uriaşă” de 37% a preţurilor la alimente. Mai mult, nu vor scăpa de scumpiri alimentele fără de care nu se poate trăi, cum ar fi pâinea sau uleiurile.