„Inginerul Raiului” care a salvat biserici de la distrugere. Metoda unică în lume prin care se mutau lăcașurile de cult vechi de sute de ani

de: Cojocaru Cristian
13 10. 2022

Cutremurul din 1977 l-a determinat pe fostul dictator să inițieze programul de „sistematizare urbană”, când zeci de biserici au fost dărâmate. Află cine a fost „Inginerul Raiului”, bărbatul care a salvat biserici de la distrugere.

Biserici, blocuri și chiar cartiere întregi au fost dărâmate în perioada comunistă în timpul programului de „sistematizare urbană”. Revista „Flacăra” titra în anul 1982 faptul că „un monument traversează bulevardul”, iar aceasta nu era pură ficțiune, ci o realitate.

În actualul loc un de se află Palatul Parlamentului, anterior era construită Biserica Schitul Maicilor care a fost mutată după mai bine de două secole aflată acolo, la aproximativ 200 de metri mai departe. Aceasta cântărea 745 de tone și reprezenta prima clădire care a fost supusă translării, o inovație inginereacă a celui cunoscut ca fiind „Inginerul Raiului”, Eugeniu Iordăchescu. El a fost cel care a salvat mai multe biserici de la a fi dărâmate în perioada comunistă.

După ce cutremurul s-a sfârșit, zeci de clădiri sunt dărâmate și peste o mie de persoane mor. Fostul dictator Nicolae Ceaușescu anunță refacerea Bucureștiului, astfel că este analizată cea mai sigură zonă seismică din Capitală, fiind vorba despre cartierul Uranus.

Oamenii sunt mutați din casele lor, iar în fostul loc avea să apară și una dintre cele mai mari clădiri administrative din lume, fiind vorba despre Casa Poporului. În febra brutalismului, fostul dictator nu ține cont de lăcașurile de cult, cerând a fi demolate.

Pe de altă parte, Eugeniu Iordăchescu care era la acea vreme directorul tehnic al Institutului „Proiect” București este cel care vine cu o idee revoluțonară de translație, ceea ce reprezintă punerea clădirilor pe roți și mutarea acestora pe un alt teren.

„Eram 1.800 de salariaţi care au început studiile de sistematizare pentru actuala clădire a Casei Poporului. În această zonă de peste 50 de hectare erau o serie întreagă de monumente de patrimoniu, fie erau biserici, fie erau clădiri cu arhitectură de epocă pentru care Bucureştiul era catalogat Micul Paris.

Fiind în apropierea acestui subiect fierbinte, mi-am dat seama de ce urma să se dărâme, am făcut propunerea să mi se dea posibilitatea să salvez câteva obiective. Demolarea Bisericii Enei a fost un moment de cotitură. Atunci am simţit că trebuie să ­acţionez“, mărturisea Eugeniu Iordăchescu într-un interviu la radio în anii ’90.

Noua metodă era una nouă în România, însă în străinătate era aplicată, doar că sub alte forme. Procedeul era acela de a tăia construcția în elemente care erau apoi mutate într-un alt loc unde erau îmbinate corpurile construcției.

Eugeniu Iordachescu a fost inginerul care a revolutionat ingineria

Chiar dacă pare incredibil, inginerul s-a inspirat din desertul său preferat, crema de zahăr ars. Uitându-se la compoziția acesteia, și-a dat seama că planul trebuie să fie unul rigid pentru a putea susține clădirea. Inginerul vine așadar cu propunerea către autoritățile locale ca Biserica Schitu Maicilor să nu fie demolată, mai ales că pusese planul ingineresc pe masă.

Biserica a fost în cele dn urmă mutată. În presa internațională, demolarea bisericilor era privită negativ, Ceaușescu fiind criticat pentru „genocid cultural”. Soții Ceaușescu sperau în sinea lor ca acest plan să nu dea roade, însă spre surprinderea lor, iginerul le-a demonstrat cum fantezia poate deveni realitate.

Lucrările translației au durat cinci luni, iar mutarea propriu-zisă a bisericii, aproximativ trei săptămâni, parcurgând aproximativ 2,8 metri pe oră. Amplasarea bisericilor translatate era decisă tot de către Ceaușescu, astfel că multe dintre ele au ajuns în spatele noilor blocuri socialiste, ascunse.

Eugeniu Iordăchescu a fost inginerul care a salvat biserici de la distrugere

Datorită metodei sale, inginerul Eugeniu Iordăchescu a mutat 11 biserici din București și încă două din alte orașe.  Cel mai cunoscut proiect de translație a fost cel al Mănăstirii Mihai Vodă de pe dealul pe care fusese ctitorită de Mihai Viteazul în anul 1594.

Cântărind 3.100 de tone și o înălțime de 6,8 metri, biserica a fost mutată de pe Splaiul Independenței pe Strada Sapienței. Cu toate că în tinerețea sa, iginerul credea în sistem, ulterior, acesta și-a schimbat viziunea cu privire la regimul comunist, văzând nedreptățile comise. Acest lucru l-a costat nu doar funcțiile, ci și sănătatea.

Astfel se face că în anul 1979, Eugeniu Iordăchescu trimite o scrisoare de protest anonimă, adresată dictatorului, în care era criticat pentru privațiunile populației. După trei ani, Securitatea a aflat cine a fost autorul scrisorii anonime.

„În 1983, chiar în zilele când munceam de zor la translarea lăcaşurilor de cult, băieţi cu ochi albaştri au izbutit, după trei ani de căutări, să identifice autorul unei scrisori plină de invective la adresa conducătorului iubit. Eu am redactat epistola în mai 1979, într-un moment de maximă iritare şi disperare, sătul de mizeria, nedreptatea şi circul politic inaugurat de Ceauşescu. Cum m-au dibuit pe mine e un mare mister. Ce a urmat urmat nu e greu de bănuit. Am stat în anchetă zile la rând, iar la institut (n.r. – Institutul «Proiect» Bucureşti) s-a organizat o adunare de partid pentru discutarea «cazului Iordăchescu»“, povestea iginerul.

Biserica Schitu Maicilor a fost primul lacas de cult supus procesului de translatie

Cu toate că a riscat cariera sa, comuniștii aveau nevoie de el, lăsându-l să lucreze în continuare. Ulterior, Eugeniu Iordăchescu a fost diagnosticat cu cancer de tiroidă, fiind operat și tratat cu iod radioactiv în cadrul Institutului „C.I. Parhon” din București.

După Revoluție, Eugeniu Iordăchescu a devenit director tehnic al Industrial Export, expert tehnic la Fondul Proprietății de Stat, consilier al președintelui BRD-GSG, vicepreședintele Corpului Experților Tehnici din România și alte câteva funcții importante.

Eugeniu Iordăchescu moare în data de 5 ianuarie 2019, la vârsta de 89 de ani. Cu toate că nu a avut păreri de rău, ar fi vrut să pună în practică ultima sa inveție care consta în protecția antiseismică a clădirilor, pentru a putea preveni un dezastru similar cu cel din 1977.

Vezi și: Ce i-a spus inginerul Eugeniu Iordăchescu lui Nicolae Ceaușescu pentru a-l convinge să nu dărâme 13 biserici