Schimbare în școala românească: după 33 de ani elevii vor învăța despre Revoluție

Schimbare în școala românească: după 33 de ani elevii vor învăța despre Revoluție

Proiectul de lege pentru introducerea disciplinei în Revoluția din 1989 a fost adoptat într-un vot final în Camera Deputaților.

Propunerea legislativă prevede introducerea în programa liceului a cursului „Istoria Revoluției din 1989 și schimbarea regimului românesc”.

Legea pentru introducerea disciplinei despre Revoluția din 1989, inițiată de deputatul liberal Marilen Gabriel Pirtea, a trecut la vot final în Camera Reprezentanților, anunță PNL într-un comunicat.

”După mai bine de treizeci de ani de la Revoluția Română din 1989, devine absolut necesar ca elevii să beneficieze de o disciplină înscrisă în ciclul liceal, prin care să fie evocate schimbările de regim produse în decembrie 1989, datorate curajului inițial al timișorenilor eroi care au pornit Revoluția ca mișcare socială și politică”, anunță prim-vicepreședintele PNL Timiș, deputatul liberal Marilen Gabriel Pirtea.

După 33 de ani

Potrivit deputatului, propunerea legislativă privind introducerea în curricula școlară de liceu a cursului «Istoria Revoluției din 1989 și a schimbării de regim din România» a fost dezbătută în plenul Camerei Deputaților, în forma sa finală, rezultată din dezbaterile comisiilor de specialitate.

Proiectul a primit voturile necesare pentru a trecere (215 pentru forma finală a proiectului, 17 împotrivă, 44 abțineri), iar noua lege va merge la Senat. Proiectul legislativ prevede introducerea unei noi discipline din anul școlar 2023-2024 și integrarea acestei noi discipline în ariile curriculare descrise în strategia adoptată la nivelul școlii”, a anunțat reprezentantul liberal.

”Ca deputat, cadru universitar și timișorean, sunt deosebit de onorat pentru întrunirea unei majorități a voturilor în Camera Deputaților, favorabile pentru introducerea acestei discipline. Noua disciplină «Istoria Revoluției din 1989 și a schimbării de regim din România», astăzi legiferată și trimisă Senatului, răspunde unei necesități obiective, aceea de a le oferi tinerilor instrumentele utile pentru educația lor civică, respectiv un set de conținuturi didactice orientate cu precădere către cel mai important moment revoluționar al istoriei noastre recente. Noțiunile, informațiile și mărturiile obiective despre istoria noastră recentă sunt de neînlocuit pentru formarea completă a elevilor, viitori cetățeni conștienți de etapele semnificative care au fondat destinul democratic al României”, subliniază deputatul PNL Timiș, Marilen Gabriel Pirtea.

Citește și: