Informația momentului pentru milioane de copii români: după pensii și salariul minim, crește și alocația

de: Alexandru Puiu
03 11. 2022

Situația copiilor din România, din punct de vedere financiar, este una foarte complicată. Micuții primesc niște sume modice în fiecare lună, dar se pare că, începând cu 1 ianuarie 2023, pe lângă salariul minim pe economie și pensiile românilor, vor crește și alocațiile copiilor.

Surse guvernamentale citate de Observatornews au atras atenția asupra faptului o creștere a alocațiilor de la 1 ianuarie 2023 este absolut inevitabilă. La momentul de față, pe marginea acestui subiect, Ministerul Muncii trebuie să înainteze propunerea Ministerului Finanțelor. Independent însă de procedurile care trebuie urmate, un lucru este sigur. Nu doar salariul minim pe economie și pensiile a milioane de români vor beneficia de o majorare de 1 ianuarie, ci și alocațiile.

Pensiile copiilor, majorate de la 1 ianuarie 2023

Începând cu data 1 ianuarie 2023, în toată România, copiii cu vârste între 2 și 18 ani, care la momentul de față se bucură de o alocație de 243 de lei, vor primi lunar, în plus, 12 lei. Practic, majorarea este una infimă. Se ajunge la 255 de lei în fiecare lună, pentru fiecare copil român.

Părinții de copii de până la 2 ani sunt un pic mai norocoși. Ei vor primi în plus 30 de lei, pentru un salt de la 600 la 630 de lei. Pentru context, alocația a fost majorată la 600 de lei pentru copiii de până la 2 ani începând cu ianuarie 2022.

Alocația de stat, de asemenea, tot la începutul acestui an, a crescut la 243 lei pentru copiii cu vârstă între 2 și 18 ani, dar și după această vârstă pentru tinerii care urmează cursurile învățământului liceal sau profesional, până la terminarea acestora.

Pe de altă parte, alocația de stat nu va mai suferi nicio altă modificare pe parcursul acestui an. Majorarea va surveni, în mod inevitabil, în conformitate cu OUG 126/2021, cu ianuarie 2023. Ordonanța de urgență menționată stabilește că alocația copiilor se indexează din oficiu cu rata medie anuală a inflație.