Informația dimineții pentru românii cu pensii de peste 4000 de lei: decizia Curții Constituționale, pretext de majorare

de: Alexandru Puiu
16 12. 2022

Încă o decizie foarte importantă a Guvernului a fost contestată cu succes la Curtea Constituțională. Decizia este irevocabilă și reprezintă o veste foarte bună pentru unii dintre cei mai privilegiați pensionari din România, cei cu o pensie de peste 4000 de lei.

Anul trecut, guvernanții s-au gândit să ciupească un pic din unele dintre cele mai mari pensii din România, cele mai mari de 4000 de lei. În teorie, era un truc de marketing sau campanie electorală care suna bine la televizor. Era ca și cum ai lua de la bogați, din pensiile ”speciale”. În acest scop, au adoptat o ordonanță de urgență ce prevedea impunerea plății contribuției la sănătate (CASS) de către pensionarii cu mai mult de 4000 de lei pe lună. Din păcate pentru Guvern, respectivul efort legislativ tocmai a fost declarat neconstituțional de către CCR.

Decizia Curții Constituționale, o mână de ajutor pentru pensionarii români

„În esență, Curtea a reținut că Ordonanța de urgență a Guvernului nr.130/2021 a diminuat cuantumul pensiei prin instituirea unei contribuții la bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate. Or, prin ordonanță de urgență nu se poate diminua cuantumul pensiei, nici prin instituirea de impozite, nici prin instituirea de alte contribuții, pentru că o asemenea măsură conduce la o afectare a dreptului la pensie prevăzut de art.47 alin.(2) din Constituție, fiind, astfel, contrară art.115 alin.(6) din Constituție, care interzice afectarea drepturilor și libertăților fundamentale prin ordonanțe de urgență”, a motivat CCR decizia dată azi pe prevederile din OUG nr.130/2021, conform avocatnet.ro. Deciziile CCR sunt generale și obligatorii, odată ce sunt publicate în Monitorul Oficial.

Interesant este însă alt aspect și, dintr-un punct de vedere, un semnal de alarmă pentru ineficiența guvernanților. În motivarea CCR, Curtea Constituțională nu a definit taxarea ca fiind neconstituțională a respectivelor pensii peste 4000 de lei. În schimb, a insistat pe faptul că mijlocul prin care s-a făcut acea taxare este eronat. Practic, Guvernul României a greșit când a impus acea taxare printr-o ordonanță, nu printr-o lege.

În forma inițială a Ordonanței, guvernanții au motivat măsura prin faptul că e necesară „pentru implementarea măsurilor din domeniul fiscal cuprinse în Programul de guvernare, aprobat prin Hotărârea Parlamentului României nr. 42/2021 pentru acordarea încrederii Guvernului, precum și a obiectivelor din Planul Național de Redresare și Reziliență cu privire la necesitatea reducerii distorsiunilor și stimulentelor fiscale”.