O nouă pensie în România, din 2023: suma astronomică primită de acești români, anunțul oficial

O nouă pensie în România, din 2023: suma astronomică primită de acești români, anunțul oficial

În timp ce românii cei mai vulnerabili celebrează majorarea pensiilor și a salariului minim pe economie de la 1 ianuarie 2023, alți români vor fi adăugați pe lista celor cu pensii speciale, sume fabuloase care nu au nicio legătură cu contribuțiile la stat din perioada activității.

În ultimele săptămâni, nu s-a mai discutat atât de mult pe marginea pensiilor speciale, în parte, pentru că pare imposibil ca ele să plece vreodată undeva. În același timp, însă, nu te-ai aștepta ca pe lângă cele cunoscute deja din această categorie, să fie introduse și alte noi. Practic, vorbim de noi pensii în România, o nouă categorie de pensionari, iar sumele ce le vor fi virate în fiecare lună sunt fabuloase.

Noi pensii speciale în România, de parcă nu erau destule

Data viitoare când i s-a încheiat mandatul primarului din localitate, să nu-i plângi de milă, tocmai a devenit proaspăt deținător de pensie specială. Particularitățile acestei noi realități au fost detaliate la finele zilei de ier de către Cătălin Drulă, președintele USR.

„Este de un tupeu nemărginit, după ce luni de zile s-au jucat bambilici cu cifre privind creşterea pensiilor, până la urmă au anunţat o cifră care este sub rata inflaţiei. Deci, practic, pensiile au scăzut anul acesta şi, în acelaşi timp – şi asta vreau să subliniez şi să audă toţi românii – se pregătesc la 1 ianuarie să introducă zeci de mii de noi pensii speciale în plată.

Mă refer la pensiile primarilor, care au fost amânate de două sau de trei ori până acuma şi la 1 ianuarie intră în vigoare. USR are proiect de abrogare definitivă a acestor pensii înainte să intre în vigoare, este blocat de această coaliţia la Senat. La fel cu pensiile parlamentarilor: un abuz, totuşi, care mă surprinde chiar după 6 ani în această clădire. (Proiectul) este blocat la Biroul Permanent reunit.

Ştiţi că s-a mai făcut o dată, pe o tehnicalitate, CCR l-a întors, că s-a dezbătut prea rapid. De data asta este totul aşezat. Numai că această coaliţie vrea să păstreze şi pensiile pentru parlamentari, repet, aceste pensii, ca să înţeleagă toţi românii, vin câte 3.000, câte 6.000, câte 9.000 de lei peste pensia obişnuită pe care o are un parlamentar ca orice cetăţean. La fel şi la primari. Primarii au deja o pensie şi, peste primari, viceprimari din ultimii 30 de ani, toată clientela de partid a PSD şi PNL să mai primească încă un rând de pensii speciale”, a explicat Cătălin Drulă.

În ceea ce privește impactul bugetar al noilor pensii speciale, este vorba de aproximativ un miliard de lei de la bugetul de stat, bani care, după cum atrage atenția și USR-istul, ”puteau fi dați românilor”.

„În acelaşi timp, tot repetă această minciună gogonată cu o limită din PNRR, cu tot cu creşterea de 12% sunt mult sub acea limită din PIB prevăzută în PNRR. Punctul de pensie l-au crescut la 1.785 de lei, nici măcar nu şi-au respectat promisiunea electorală de 1.875 de lei, iar după calculele noastre puteau să meargă până la 2.100 de lei şi rămâneau în anvelopa prevăzută în PNRR.

Colegii mei au depus, au încercat şi discuţii informale, au încercat formal să ridice în şedinţă problema, au depus şi solicitări scrise. Este o ruşine ceea ce face domnul Ciolacu, faptul că blochează discutarea eliminării pensiilor parlamentarilor. Asta este combinaţie de Buzău. Ştiţi, ne facem că o ţinem în sertar, s-a obişnuit această coaliţie să funcţioneze aşa. La fel şi pe primari. Joacă ţonţoroiul cu o prorogare câte un an, câte un an, se aşteaptă momentul favorabil în care să intre în vigoare.

Iată, momentul pare că este peste o lună. În ce lume normală, când inflaţia este 15 la sută, când cresc preţurile la energie, când pensionarilor le-au scăzut în mod real pensiile, da, pentru că această pseudo creştere nu acoperă inflaţia, este ok să bagi zeci de mii de noi pensii speciale în plată? Vă reamintesc că pensia specială este în medie de 8 ori mai mare decât pensiile contributive. Este asta corect în ţara noastră?”, a concluzionat președintele USR, Cătălin Drulă.