Încă o țară din Europa refuză reducerea consumului de gaze. Propunerea CE ar putea deveni obligatorie

de: Anca Lupescu
25 07. 2022

O nouă țară se opune planului Comisiei Europene privind reducerea consumului de gaze, în contextul îngrijorărilor tot mai mari cu privire la livrarea de gaze de către Rusia spre Europa. O criză energetică ar putea fi iminentă, iar UE propune ca fiecare țară să își facă un stoc de gaze.

Țara europeană care nu vrea să reducă sau să stocheze gaze

Franța se opune stabilirii unor obiective uniforme pentru reducerea consumului de gaze în Europa, pe fondul unei crize energetice iminente, au declarat oficiali ai Ministerului francez al Energiei.

Viitoarele obiective trebuie să țină cont în special de capacitățile de export ale fiecărei țări, au adăugat oficialii, înainte de o reuniune a miniștrilor europeni ai energiei care va avea loc marți la Bruxelles.

Comisia Europeană a propus miercuri ca toate țările UE să reducă cu 15% consumul de gaze din august până în martie. Obiectivul ar fi inițial voluntar, dar ar deveni obligatoriu în cazul în care Comisia ar declara o situație de urgență.

Însă, încă de la început, propunerea a întâmpinat critici din partea mai multor țări. Spania, Portugalia și Grecia se numără printre cele mai deschis ostile, în timp ce, potrivit diplomaților, Danemarca, Franța, Irlanda, Italia, Malta, Țările de Jos și Polonia au, de asemenea, rezerve în ceea ce privește acordarea de către Comisie a puterii de a ordona reduceri.

Comisia Europană vrea reducerea de gaze de 15% în următorii doi ani

Comisia Europeană a propus astăzi o legislație de urgență care ar permite Bruxelles-ului să impună țărilor UE reduceri obligatorii ale consumului de gaze de 15% în următorii doi ani.

„Recenta escaladare a întreruperilor în aprovizionarea cu gaze din Rusia indică un risc semnificativ ca o oprire completă și prelungită a livrărilor de gaze rusești să se materializeze în mod abrupt și unilateral”, a declarat Comisia într-o notă care însoțește propunerea.

„Dacă se iau măsuri acum, se pot reduce atât riscul, cât și costurile pentru Europa în cazul unei întreruperi suplimentare sau totale.”

Regulamentul ar urma să stabilească un obiectiv inițial de reducere voluntară de 15% a consumului de gaz între 1 august și 31 martie.

Ar putea fi activată alertă la nivelul UE

De asemenea, Bruxelles-ul ar putea activa o alertă la nivelul UE în cazul în care consideră că există un „risc substanțial de penurie severă de gaze” și ar putea face obligatoriu obiectivul de 15 %.

Dacă măsura va fi adoptată, țările vor trebui să își actualizeze planurile naționale de urgență până în luna septembrie a acestui an pentru a detalia modul în care intenționează să realizeze reducerile voluntare și să prezinte Comisiei, la fiecare două luni, informații actualizate privind progresele înregistrate.

În cazul în care aceste reduceri devin obligatorii, țările individuale pot solicita, în anumite circumstanțe, revizuirea obiectivului lor obligatoriu cu 5 %.

Propunerea vine în contextul în care liderii se pregătesc pentru o criză a aprovizionării cu gaze care ar putea îngheța sectoare întregi ale economiei blocului dacă gazoductul Nord Stream, care a fost oprit pentru întreținere de rutină de la 11 iulie, nu va fi repus în funcțiune joi, așa cum era programat.