În toată țara, prea puțini români mai cumpără case: se vede că stăm rău cu banii

de: Mădălina Bahrim
11 09. 2022

Situația economică a românilor se poate vedea cel mai bine, dacă aruncăm o privire pe nivelul tranzacțiilor imobiliare realizate de noi în ultima perioadă.

Scumpirile scăpate de sub control din ultimele luni, creșterea accelerată costului traiului de zi cu zi, per ansamblu, și-au pus amprenta definitiv asupra puterii noastre de cumpărare și ne-au resetat din temelii prioritățile și comportamentul de consum.

Dacă înainte visam cu toții să ne cumpărăm o casă cu banii jos și mulți dintre noi chiar reușeam, situația nu mai e valabilă anul acesta.

De altfel, a scăzut puternic chiar și numărul celor ce contractează credite ipotecare în vederea achiziționării unei case.

Practic, putem afirma fără urmă de îndoială că investițiie în imobiliare au fost plasate de români pe loc secund, dat fiind contextul economic dificil pe care îl traversăm acum.

De aici se vede că suntem din ce în ce mai săraci și fără speranță de viitor

Extragem aceste concluzii din ultimele cifre publicate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară.

Instituția ne transmite, în cel mai recent raport al său, că în luna august 2022 au fost vândute, la nivelul întregii țări, 58.386 de imobile, cu 1.076 mai multe față de luna iulie. Numărul caselor, terenurilor și apartamentelor care au făcut obiectul tranzacțiilor în luna iulie este cu 3.751 mai mic față de perioada similară a anului 2021.

„Cele mai multe vânzări de imobile au fost înregistrate, în august 2022, în București – 10.402, Ilfov – 3.184 și Brașov – 2.947. Județele cu cele mai puține imobile vândute în aceeași perioadă sunt Covasna – 325, Olt – 365 și Călărași – 397”, se arată în documentul citat.

De asemenea, a scăzut semnificativ numărul celor ce fac ipoteci, adică a acelor români ce merg la bancă pentru a cere finanțare ca să cumpere o locuință. Instituția ne spune că în august anul acesta, numărul ipotecilor a fost de 22.186, cu 2.551 mai mic față de perioada similară a anului trecut. Cele mai multe operațiuni de acest gen au fost înregistrate în București – 5.418, Ilfov – 1.606 și Timiș – 1.463. La polul opus se află județele Sălaj – 66, Harghita – 73 și Giurgiu – 102.