În teorie, România se află în colaps economic: singurul detaliu care ne mai salvează, momentan

de: Alexandru Puiu
20 04. 2022

Situația financiară a românilor se complică de la o zi la alta. Inflația a dus la o explozie a prețurilor și, mai ales, a ratelor. Având în vedere această realitate, România se află într-un colaps economic. Un singur detaliu mai face diferența.

Pe marginea colapsului economic din România, atât de vehiculat în ultimele săptămâni, a vorbit președintele Camerei Deputaților și șeful Social-Democraților. Într-o vizită la Constanța, Marcel Ciolacu a explicat că, la acest moment, deși există inflație, țara noastră nu are o problemă cu șomajul, iar acest detaliu ne salvează de un eventual colaps economic.

România, într-o criză financiară

„Nu suntem într-un colaps economic, există o inflaţie, este şi în zona euro o inflaţie istorică, şi în Marea Britanie, care nu este în zona euro, dar şi în Germania şi Olanda care sunt state în zona euro. De obicei inflaţia automat trage şomaj. Încă în România nu este o problemă cu şomajul şi cu acest măsuri care au deblocat investiţiile, categoric lucrurile vor merge în direcţia corectă”, a spus Ciolacu într-o conferinţă de presă.

În contextul în care economia ar putea fi salvată prin introducerea de noi taxe, liderul social-democrat a negat că există această posibilitate în 2022. Nu se va schimba niciun sistem de impozitare, în opinia lui. Oficialul a făcut câteva afirmații și pe marginea impozitării progresive și, deși este un susținător al acelei inițiative, este imposibil să-l vedem implementat în acest an.

„Am spus foarte clar, când eşti într-o criză economică, la un prag de criză economică – şi nu doar România, în primul rând întreaga Europă şi mai ales zona de inflaţie în zona euro- este exclus să vii cu taxe noi. De obicei se vine cu o redimensionare a taxelor în momentul în care ai o creştere economică. Eu am văzut ce a zis Banca Mondială, şi a spus că vom avea anul acesta creştere economică. Vreau să vă zic că, în comparaţie cu Germania, aproape dublă”, a afirmat președintele PSD.

„Nu se pune problema ca anul acesta să se schimbe vreun sistem de impozitare. Avem nişte jaloane în PNRR pentru anumite scutiri să fie scoase (…). Sunt unul dintre susţinătorii impozitului progresiv şi nu mai sunt aşa mare fan al acelei taxe unice sau impozit unic care nu-l mai ştiu care este în România, că la dividende e 5, la venituri 10, la profit e 16. Trebuie să lămurim această struţo-cămilă pe care o avem în România”, a concluzionat preşedintele Camerei Deputaţilor.