„Să faci ce zice popa, nu ce face popa”. De unde vine expresia și ce semnifică ea, de fapt

de: Iulia Kelt
29 09. 2022

Poate că ai auzit de mai mult ori spunându-se că e bine „să faci ce zice popa, nu ce face popa”, iar explicația este una foarte clară și, în mod evident, nu face deloc cinste clericilor, în general.

Însă, ce înseamnă ea de fapt? Dacă în limbaj popular, ea este folosită cu scopul de a sublinia că, cel puțin anumiți preoți, nu sunt sfinți, biserica se apără, mizând pe cuvântul „popă” care, spun cei ce administrează site-urile ortodoxe, „ar deranja destul de mult”, iar generalizarea nu ar fi întocmai oportună.

Mulți dintre preoții români și-au pierdut din credibilitate, iar această zicală vine să confirme

Încă din cele mai vechi timpuri, biserica a încercat să-și clădească o anumită imagine, de cele mai multe ori de neatins. În cazul multor credincioși, „crede și nu cerceta” a funcționat. Cu toate astea, spre marele noroc al umanității, există și oameni care nu se lasă păcăliți de așa-zise intenții bune cu care este pavat drumul spre Iad.

Din capul locului, nu toți preoții merită să fie numiți „popi”, așa cum nu toți „popii” merită să fie numiți preoți sau, mai grav, „părinți”. Cel mai recent caz al lui Visarion Alexa stă mărturie. Lui, i se adaugă o listă întreagă de clerici care pus interesele personale mai presus de cele dumnezeiești.

„Dumnezeu preferă lemnul, lemnul și spațiile mici”, spunea, la un moment dat, trupa Taxi într-una dintre melodiile sale. Prin comparație, Biserica Ortodoxă Română preferă Cadedrala Mântuirii Neamului și milioane de euro, mașini scumpe și veșminte aurite.

Toate astea se întâmplă în contextul în care tot ea, biserica, îndeamnă credinciosul de rând la smerenie, cumințenie și modestie (atât financiară, cât și sufletească). În paralel, în timp ce este sfătuit să nu fie lacom, omul plătește anual taxe la biserică și, de fiecare dată când are câte-un botez, o nuntă, sau chiar o înmormântare, trebuie să scoată din buzunar alți bani – impozabili, dar de cele mai multe ori, nu.

În mod evident, la asta se referă exprezia „să faci ce zice popa, nu ce face popa”. Încearcă să fii măcar tu bun, dacă „părinții” tăi nu aplică sfaturile și asupra propriei persoane.