25 aug. 2022 | 16:14

Harta moaștelor din România, dătătoare de turism religios. Ce sfânt este considerat „cel vindecator de boli incurabile” și unde se găsește

CHESTII
Harta moaștelor din România, dătătoare de turism religios. Ce sfânt este considerat „cel vindecator de boli incurabile” și unde se găsește

În cazul în care te întrebai ce mai face Biserica Ortodoxă Română, află că face foarte bine, bașca are și planuri de viitor. Pesemne că BOR tinde să se transforme într-o agenție turistică creștinească, de vreme ce planurile sale par desprinse, mai degrabă, din manualul de bune practici al Ministerului Turismului, decât din Biblie.

Se pare că preoții au fost rugați, zilele acestea, să dea informații la „central” despre stocul de moaște pe care îl are fiecare în biserica în se care slujește.

Conform a ceea ce știm, fiecare biserică din țară ar avea cantitatea sa de moaște, de vreme ce acestea trebuie puse, conform tradiției ortodoxe, la piciorul mesei din altar.

În caz că te întrebai, clericii afirmă că moaștere au un miros plăcut, fiind îmbibate în ceară și diverse alte substanțe parfumate. Dincolo de „metoda științifică”, se spune că aceste moaște ar garanta că viața de după moarte este reală, nu vreo invenție. În ce mod, n-am ști să vă spunem, însă.

Noul proiect al Patriarhiei, Ghidul Sfintelor Moaște: unde găsești moaștele sfântului care vindecă de toate

Pentru că România pare să aibă nevoie de așa ceva, acum există un ghid care îți arată unde găsești cele mai interesante moaște din țară. „Așa cum în ultimii 5-6 ani, la inițiativa PF Daniel, au fost realizate ‘Enciclopedia Ortodoxiei Românești’, ‘Istoria Monahismului’, ‘Istoria Muzicii Bisericești Românești’, se va realiza și această lucrare – ‘Ghidul Sfintelor Moaște’ din bisericile și mânăstirile Patriarhiei Românești, pentru că nu există o asemenea lucrare, extrem de binevenită pentru toți cei interesați, în primul rând pentru credincioși, dar și pentru opinia publică, inclusiv pentru jurnaliști”, a declarat pentru Gândul.ro, preotul Constantin Stoica.

Așadar, toate lăcașele de cult ortodoxe din țară au obligația să declare dacă au, sau nu, moaște, eventual să prezinte și un certificat de autenticitate, dar și informații relevante despre viața sfântului, cât și despre ceea ce poate el să facă pentru credincioși.

„Cinstirea Sfintelor Moaște este foarte folositoare pentru credincioși pentru că, în primul rând, întăresc credința și evlavia pentru venerarea sfinților respectivi. În al doilea rând, Sfintele Moaște sunt ocrotitoare de boli, de primejdii și fiecare credincios atunci când merge la Iași să venereze moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva sau în alte locuri din țară merge cu credință în suflet, cu evlavie. După aceea, mulți spun că li s-au împlinit dorințele. Spre exemplu, în ultimii ani sunt mulți credincioși care spun că s-au vindecat de o serie de boli incurabile atunci când s-au închinat și au venerat moaștele Sfântului Ierarh Nectarie din Eghina, vindecătorul de boli”, a mai declarat preotul Stoica.

Lista completă a lăcașelor de cult din România unde pot fi găsite cele mai importante moaște poate fi consultată aici.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele