Implantul de microcip care te ajută să faci plăți fără card, telefon sau smartwatch: câți oameni ar folosi tehnologia, în realitate

de: Iulia Kelt
12 04. 2022

Primul microcip a fost implatat pe un om, în premieră, în 1998, dar abia în ultimul deceniu tehnologia a devenit disponibilă publicului larg. Cu toate astea, ea a stârnit multe controverse.

Mai exact, o companie britanico-poloneză, pe nume Walletmor, susține că anul trecut a marcat o premieră în acest sens, devenind prima din nișa sa care se concentrează pe microcipuri menite să te ajute să efectueze plăți, direct cu mâna.

„Implantul poate fi folosit pentru a plăti o băutură pe plaja din Rio, o cafea în New York, o tunsoare la Paris – sau la magazinul tău alimentar de la colțul blocului”, a declarat fondatorul și directorul executiv, Wojtek Paprota. „Poate fi folosit oriunde sunt acceptate plăți contactless”, a completat acesta.

Cipul dezvoltat de Walletmor, care cântărește mai puțin de un gram și este doar un pic mai mare decât un bob de orez, este format dintr-un microcip minuscul și o antenă învelită într-un biopolimer, un material natural, similar plasticului.

Un microcip sigur și util, dă asigurări dezvoltatorul

Paprota a dat asigurări că microcipul este complet sigur, și mai mult, că deține aprobare de reglementare. Tot potrivit acestuia, microcipul ar funcționa imediat după implantare și nu se va „plimba prin corp”. De asemenea, nu necesită baterie sau altă sursă de alimentare. Firma spune că a vândut, până acum, peste 500 de astfel de device-uri.

Tehnologia pe care o folosește Walletmor se bazează pe tehnologia NFC, utilizată, în prezent, și pe telefoane – cu alte cuvinte, sistemul de plată fără contact din smartphone-uri.

Alte implanturi de acest tip se bazează pe identificarea prin radiofrecvență (RFID), adică tehnologia întâlnită, de obicei, la cardurile de credit și de debit fizice și fără contact.

Pentru mulți oameni, ideea de a avea un astfel de cip implantat în corp este una îngrozitoare. Cu toate astea, un sondaj realizat 2021, efectuat pe peste 4.000 de persoane din Regatul Unit și din Uniunea Europeană, a constatat că 51% ar lua în considerare implantarea unui astfel de microcip care să-i ajute la plăți.

Trebuie menționat că, fără a oferi o cifră procentuală, raportul a adăugat că „invazivitatea și problemele de securitate au rămas o preocupare majoră” pentru respondenți.