Imobiliarele nu se prăbușesc: în țară se construiește la foc automat, toată UE se miră de noi

de: Mădălina Bahrim
20 09. 2022

Numeroase statistici și analize relevă faptul că asupra pieței imobiliare de la noi încep să planeze din ce în ce mai multe pericole și probleme, iar colapsul ar fi la doar un pas distanță.

Nu știm ce se va întâmpla în viitor, dar momentan construcțiile din România evoluează surprinzător de bine și întrec orice așteptări conturate de analiști și experți din domeniu, până în momentul de față.

Cele mai recente date venite de la Eurostat arată că România se evidențiază în mod plăcut în fața celorlalte state membre ale Uniunii Europene. La noi, sectorul construcțiilor înregistrează evoluții neașteptat de bune.

Până și UE a ajuns să se mire de noi

Am reușit să devansăm state puternice ale blocului comunitar și să stârnim surprindere din partea analiștilor de peste hotare. Se pare că țara noastră s-a situat în luna iulie 2022 pe al doilea loc în comunitatea europeană în ceea ce privește evoluția lucrărilor de construcții în ritm anual.

Totuși, trebuie să notăm că ne situăm extrem de bine când vine vorba despre ritmul anual. Altfel stau lucrurile când analizăm evoluția construcțiilor de la o lună la alta. De exemplu, în iulie 2022 față de iunie 2022, se consemnează o scădere de 1,2%.

La noi, volumul lucrărilor în construcții a înregistrat în luna de referință o creștere importantă, de 8,3%. Doar Slovenia a reușit să ne depășească la acest capitol. Această țară este pe primul loc în clasament, cu o creștere a volumului lucrărilor în construcții evaluată la 28,5% pentru luna iulie a anului curent.

Raportându-ne la zona euro, acolo unde regăsim cele mai puternice economii din blocul comunitar, vedem că și de această dată suntem lideri detașați, dacă ținem cont că aici lucrările în construcții au înregistrat un avans foarte modest, de numai 1,5% în ritm anual.

În Uniunea Europeană per ansamblu, situația e chiar mai rea de atât! Media de creștere a lucrărilor în construcții e mai mică decât în zona euro, fiind de numai 1,3%, tot în ritm anual. În ritm lunar, avem creșteri modeste, de până în 1%, atât în UE, cât și-n zona euro.