I-au dispărut toți banii din cont, instant: cum i-au golit cardul după un clip pe YouTube, greșeala banală
Un vlogger din România a publicat pe YouTube un clip aparent nevinovat. Imediat după, i-au dispărut toți banii din cont. Noroc că a avut doar 2169.83 lei pe cardul cu pricina, altfel l-ar fi costat semnificativ mai scump experiența. Partea și mai interesantă este că s-a închis cazul, autorul rămâne necunoscut și, implicit, cu banii.
Pe 95% din site-urile de pe internet, ca să faci o achiziție online, ți se cere o confirmare suplimentară, ți se solicită codul de trei cifre de pe spatele cardului și, aproape de fiecare dată, un cod primit prin SMS sau câteva clickuri în aplicația de mobil a băncii. Există însă și excepții de la regulă. În cazul unor giganți precum eMag, de exemplu, poți să ștergi cu buretele ideea de confirmări suplimentare pentru că se merge de la premisa că magazinul online este sigur. Pe de altă parte, nu se ia în calcul faptul că datele de card sunt furate.
Cum rămâi fără bani pe card după un clip pe YouTube
Pentru câteva momente, într-un clip postat pe YouTube, Danu Vlogs și-a arătat cardul de debit de la Banca Transilvania pentru că a efectuat o plată. El are 397.000 de abonați. La scurt timp după publicarea clipului, în mod aproape previzibil, datele cardului i-au fost furate și i-au dispărut toți banii de card, peste 2000 de lei.
Vloggerul a făcut plângere la poliție, s-a deschis un dosar de fraudă informatică, s-a inițiat o investigație, dar bani sau făptașul nu au fost găsiți. Autorul a rămas neidentificat, iar dosarul s-a rezolvat prin renunțarea la urmărire penală.
„În urma activităţilor investigative efectuate şi a mijloacelor de probă administrate de la momentul sesizării organelor de anchetă, nu au putut fi obţinute probe sau indicii temeinice care să conducă la identificarea autorilor ori stabilirea vinovăţiei vreunei persoane. (…) Potrivit dispoziţiilor art.318 Cod procedură penală în cazul infracţiunilor pentru care legea prevede pedeapsa amenzii sau pedeapsa închisorii de cel mult 7 ani, procurorul poate renunţa la urmărirea penală când constată că nu există un interes public în urmărirea acesteia”, a decis Parchetul de pe lângă Judecătoria Panciu.
La scurt timp după, conform Adevărul.ro, instanța a confirmat ”soluția” de renunțare la urmărire penală. ”Judecătorul de cameră preliminară constată că în concret, fapta săvârşită, deşi formal îndeplineşte toate trăsăturile pentru a fi caracterizate ca infracţiune de operaţiuni financiare în mod fraudulos, prev. de art.250 alin.1 şi 2 cod penal, avându-se în vedere conţinutul şi împrejurările concrete de săvârşire a faptei raportat la conținutul faptei, scopul urmărit, împrejurările concrete de săvârșire, cu urmările produse, constată că nu există un interes public în urmărirea acesteia”, se arată în sentința Judecătoriei Panciu, care este definitivă.