Guvernul se laudă că e eficient și se pricepe la economie: ce au făcut politicienii cu banii noștri în 2022

de: Mădălina Bahrim
27 09. 2022

Guvernul de la București transmite cifrele execuției bugetare pe primele opt luni ale anului curent, iar unele date indică faptul că situația noastră economică dă semne de reziliență în fața multiplelor provocări interne și internaționale.

Conform datelor oficiale, în primele opt luni din 2022, țara noastră a înregistrat un deficit bugetar în scădere față de perioada similară a anului trecut. Este vorba acum despre un deficit de 32,98 miliarde lei, fata de deficitul de 39,36 miliarde lei din 2021.

„Exprimat ca procent din Produsul Intern Brut, deficitul bugetar a înregistrat o scădere cu 0,93 puncte procentuale pe primele opt luni ale anului 2022 faţă de aceeaşi perioadă a anului 2021, de la 3,33% din PIB la 2,40% din PIB”, explică oficialii de la Palatul Victoria.

În continuare, ne mai transmite Ministerul Finanțelor, au fost realizate și investiții mai multe decât în 2021. Concret, anul acesta, asistăm la o creștere cu 9,6% a investițiilor făcute cu banii noștri de către guvernanți.

Per ansamblu, veniturile bugetului au totalizat suma de 293,85 miliarde lei. Și aici se înregistrează o creștere, calculată de specialiști la 22 de puncte procentuale, în comparație cu nivelul din primele opt luni ale anului trecut.

Pe-ți cheltuie statul banii din taxe, impozite și contribuții

Nu putem să vorbim despre execuție bugetară fără să amintim despre cuantumul cheltuielilor. Despre ele se precizează că au ajuns, per total, la valoarea de 326,83 miliarde lei. Din nefericire, dar așa cum era de așteptat, Guvernul înregistrează o creștere destul de însemnată a cheltuielilor. Vorbim despre o evoluție nominală cu 16,7% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent.

O creștere puternică a cheltuielilor se resimte pe partea socială. Concret, cheltuielile cu asistența socială au ajuns anul acesta la 117,24 miliarde lei, fiind mai mari cu 17,8% față de aceeași perioadă a anului precedent.

Un aspect interesant este și faptul că au fost crescute încasările din TVA. Încasările nete din TVA au înregistrat 60,83 miliarde lei în primele opt luni ale anului curent. Asistăm astfel la o creștere importantă, cu 22,6% (an/an).