Ministrul Energiei, Virgil Popescu: „Suntem în plin război al gazului”

Ministrul Energiei, Virgil Popescu: „Suntem în plin război al gazului”

Ministrul Energiei anunță că suntem în plin război al gazului. Avertismentul lui Virgil Popescu vine în contextul în care România își asigură doar 90% din consum din producție proprie. Restul trebuie importat din Azerbaidjan, însă țara noastră nu are încă un acord semnat în acest sens.

Avertismentul ministrului Energiei

„Cuvântul gaz este pe buzele tuturor, războiul gazelor a început de anul trecut, un război hibrid printr-o creştere de preţuri accentuată şi fără nicio justificare încă din a doua jumătate a anului trecut, şi continuând şi văzând agresiunea nejusificată a Rusiei în Ucraina cu preţul gazului natural, cu ameninţările ne creează o problemă tuturor, problemă pe care trebuie să o ţinem sub control”, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu.

România are în clipa de față 80% din depozitele de gaz pline, însă toate previziunile spun că se anunță o iarnă foarte grea, mai ales că situația invaziei din Ucraina se înrăutățește, iar criza energetică este în plină desfășurare.

„Nu sunt probleme, dar nu există un acord”

Ministrul a precizat că nu sunt probleme cu livrările de gaze, însă trebuie să existe un acord. Virgil Popescu a mai spus că pe 1 octombrie, reprezentanții României sunt invitați la finalizarea lucrărilor de la interconectorul Grecia-Bulgaria.

„Pentru a aduce gaz dintr-un alt stat noi avem nevoie de acorduri de tranzit. Lucrăm la aceste lucruri. E vorba de acord, nu sunt probleme.

Suntem invitaţi pe 1 octombrie la finalizarea lucrărilor de la interconectorul Grecia-Bulgaria. Practic, operaţionalizează transportul gazului azer”, mai spune Virgil Popescu.

România ar trebui să consume moderat și să nu risipească energie, conform experților.

Să fie un consum moderat şi să nu risipim. Să nu risipim energie pentru că e greu de produs. Să nu lăsăm temperatura mare dacă nu are rost, să nu deschidem geamurile în timp ce funcţionează centrala, să nu lăsăm becurile pornite când plecăm din camere”, spune Cătălin Niţă, director executiv FPPG.