Germania redeschide ambasada la Kiev. Berlinul sprijină anchetele privind crimele de război

de: Cătălina Burghelea
11 05. 2022

Germania a redeschis, marți, ambasada la Kiev, care a fost închisă în urmă cu mai bine de două luni din cauza invaziei Rusiei. Anunțul a fost făcut de ministrul german de Externe, Annalena Baerbock. Oficialul, primul membru al cabinetului german care a vizitat Ucraina de la începutul războiului, a promis, de asemenea, că Berlinul va oferi sprijin suplimentar Kievului, inclusiv atunci când este vorba de investigarea și urmărirea penală a crimelor de război.

Ambasada Germaniei din Ucraina se redeschide

După ce a vizitat orașele Bucha și Irpin, unde se presupune că soldații ruși au ucis numeroși civili, Annalena Baerbock a spus că „nu va mai exista niciodată impunitate pentru crimele de război comise de Rusia sau pentru ucigași și violatori”.

„De aceea vom oferi sprijin politic, financiar, în special la Curtea Penală Internațională”, a afirmat ministrul de Externe, adăugând că Germania va plăti și pentru doi procurori ucraineni suplimentari care vor investiga violența sexuală comisă în timpul conflictului.

„Cele mai grave crime” sunt în Bucha

Baerbock și-a exprimat întristarea profundă față de civilii uciși în război, susținând că „cele mai grave crime” au fost comise în Bucha, la periferia Kievului, care a fost ocupată de forțele ruse timp de câteva săptămâni. Supraviețuitorii au povestit cum soldații lui Putin au tras în ucraineni aparent la întâmplare, lăsându-le trupurile fără viață pe străzi.

Ministrul de Externe al Germaniei deține relatări de la cei care și-au pierdut persoane dragi în timpul ocupației, inclusiv oameni omorâți într-un supermarket, în timp ce mergeau la cumpărături.

„Le datorăm victimelor nu doar comemorare, ci și tragerea la răspundere a făptuitorilor”, a declarat Baerbock în timpul unei scurte vizite în oraș cu procurorul general al Ucrainei. „Și noi, ca și comunitate internațională, vom face acest lucru. Aceasta este promisiunea pe care o putem și trebuie să o facem aici, în Bucha. Nimeni nu poate înlătura durerea (n.r. – a supraviețuitorilor)”, a adăugat ea. „Durerea taților și a mamelor, a mătușilor, unchilor, prietenilor, vecinilor și colegilor. Dar ne putem asigura că există dreptate”, a conchis oficialul german.

Datele ONU sunt șocante

Iar șefa misiunii ONU de monitorizare a drepturilor omului în Ucraina, Matilda Bogner, susține că a primit rapoarte potrivit cărora peste 300 de bărbați, femei și copii și-au pierdut viața în Bucha. În toată Ucraina, organismul global a coroborat 3.381 de civili uciși, de la începutul războiului.

Călătoria lui Baerbock în Ucraina vine la câteva zile după ce Berlinul și Kievul au renunțat la o disputa diplomatică privind refuzul lui Zelenski de a-l invita pe președintele german la discuții, pe fondul relațiilor sale strânse din trecut cu Rusia.

Germania a fost criticată pentru că a intervenit peste livrările de arme către Ucraina, iar ministrul de Externe, Dmitro Kuleba, a criticat poliția din Berlin deoarece a îndepărtat steagul țării sale de la protestatari, la un eveniment comemorativ al celui de-Al Doilea Război Mondial.