Cum se pregătește Germania pentru o eventuală oprire a livrărilor de gaze din Rusia

Cum se pregătește Germania pentru o eventuală oprire a livrărilor de gaze din Rusia

Oficialii germani pregătesc în liniște un plan de criză pentru o eventuală oprire a livrărilor de gaze rusești. Pachetul de urgență ar putea include preluarea controlului asupra companiilor de importanţă majoră, au dezvăluit, pentru Reuters, trei persoane familiare cu această problemă.

Plan de criză elaborat de Germania

Pregătirile sunt conduse de Ministerul Afacerilor Economice din Germania și arată starea de alertă sporită cu privire la livrările de gaze din Rusia, care alimentează cea mai mare economie europeană, fiind esenţiale pentru producţia de oţel, materiale plastice şi maşini.

Gazele ruseşti au reprezentat 55% din importurile de anul trecut ale Germaniei, iar guvernul de la Berlin a fost supus presiunilor pentru a desface o relaţie de afaceri despre care criticii spun că ajută la finanţarea războiului din Ucraina.

Guvernul de la Berlin vrea să renunțe la gazele rusești

Oficialii germani vor să renunţe la aprovizionarea cu gaze din Rusia, dar Germania rămâne dependentă de Moscova până la jumătatea anului 2024. Totuși, nu este clar dacă va avea loc o oprire bruscă, însă, Berlinul afirmă că doreşte să evite o escaladare, cum ar fi susţinerea unui embargo european pe gaze, în timp ce a sprijinit deja sancţiunile asupra cărbunelui şi petrolului rusești.

Moscova s-ar putea răzbuna pe nemți

Acum, Germania ia în calcul o lovitură din partea Kremlinului, care ar putea întrerupe fluxurile de gaze în mod unilateral, motiv pentru care a început să se pregătească pentru acest scenariu.

Guvernul ar urma să sprijine acordarea de noi împrumuturi şi garanţii pentru firmele energetice, ajutându-le să facă faţă creşterii preţurilor. De asemenea, Berlinul ar putea lua sub protecţia sa companiile majore, cum ar fi rafinăriile.

Cum comentează Ministerul german al Economiei

Solicitat să comenteze aceste măsuri urgente, Ministerul german al Economiei a reiterat declaraţiile şefului său, vicecancelarul Robert Habeck, potrivit cărora ţara sa a depus „eforturi intense” în ultimele săptămâni, pentru a reduce utilizarea energiei din Rusia.

Luna trecută, oficialii de la Berlin au aprobat o modificare legislativă pentru a putea prelua controlul asupra companiilor energetice ca ultimă soluţie. În prezent, se discută cum ar putea folosi măsura în practică, de pildă preluarea controlului asupra rafinăriei PCK operată de compania rusă Rosneft din Schwedt, de lângă Polonia. Combinatul atrage cea mai mare parte a importurilor de petrol rusesc şi ar putea fi lovită de un embargo petrolier din partea UE. Rosneft a refuzat să comenteze orice posibilă acţiune a Germaniei.

Tensiuni între Kremlin și Bruxelles

Aceste discuții se desfăşoară în contextul războiului din Ucraina şi al unui conflict din ce în ce mai tensionat între Moscova şi Bruxelles, care a susține pachetul de sancţiuni dure pentru izolarea Rusiei. Vladimir Putin le-a spus soldaților ruși, la parada din 9 mai, că luptă pentru ţara lor, dar nu a oferit niciun indiciu cu privire la cât timp va dura atacul lor asupra Ucrainei.

Citește și: