Genul unui frate ne influențează propria noastră personalitate? Un nou studiu major răspunde la o întrebare veche

de: Ozana Mazilu
04 10. 2022

Frații noștri joacă un rol central în copilăria noastră, așa că este de înțeles că ne influențează personalitatea pe termen lung. În special, cercetătorii au fost de mult interesați de modul în care creșterea cu o soră, în comparație cu un frate, ar putea influența cine devenim ca adulți.

Cum interacționează copiii cu sora sau fratele lor? Cum se comportă diferit părinții față de copiii lor de diferite genuri și cum îi influențează această interacțiune pe copii?

Teoriile anterioare au făcut previziuni destul de diferite: frații de gen opus pot avea ca rezultat fie personalități stereotipe de gen (o fată poate să-și asume un rol mai feminin pentru a se diferenția de fratele ei), fie personalități mai puțin stereotipe de gen (o fată poate avea trăsături mai masculine, pentru că își imită fratele).

De fapt, cercetările psihologice explorează aceste diferențe de peste jumătate de secol. În unele studii, frații de sex opus păreau să fie mai conformi cu sexul. Alte studii găsesc însă exact opusul. Frații de gen opus s-au dezvoltat în moduri tipice de gen. Pentru a rezolva aceste contradicții, cercetătorii au vrut să testeze efectul genului fraților asupra personalității într-un mod riguros și cuprinzător.

Într-un nou studiu, s-au concentrat pe relațiile dintre copii și fratele mai mare sau mai mic. Astfel, au compilat un set unic de date combinând 12 sondaje reprezentative mari, care acoperă nouă țări de pe patru continente (SUA, Regatul Unit, Țările de Jos, Germania, Elveția, Australia, Mexic, China și Indonezia).

Acest lucru a dus la un set de date de peste 85.000 de persoane – de multe ori dimensiunile eșantionului utilizate în studiile anterioare.

Cum suntem ca adulți dacă avem un frate

De asemenea, au investigat mult mai multe trăsături de personalitate decât au luat în considerare studiile anterioare. Aceasta a inclus trăsăturile care au fost studiate la scară largă în alte cercetări și care s-au dovedit a fi predictori importanți ai deciziilor și alegerilor oamenilor.

Cele „cinci mari” dintre aceste trăsături sunt: ​​deschiderea către experiențe, conștiinciozitatea, extroversia, amabilitatea și nevroticismul. Celelalte trăsături examinate au fost: toleranța la risc, încrederea, răbdarea și „locus of control” (gradul în care oamenii cred că au control asupra vieții lor).

De asemenea, au creat un index care descrie în ce măsură oamenii au o personalitate tipic feminină. Acest lucru le-a permis să testeze în mod cuprinzător dacă creșterea cu un frate de gen opus duce la o personalitate mai mult sau mai puțin stereotipată de gen. Acest studiu nu este doar inovator în utilizarea unui set mare de date, dar aplică și o metodă consecventă pentru a identifica orice efecte cauzale ale genului unui frate asupra trăsăturilor de personalitate.

Pentru a estima efectele cauzale credibile, oamenii de știință au folosit un fapt interesant al naturii: odată ce părinții decid să aibă un alt copil, este în esență întâmplător dacă au o fată sau un băiat. În acest „experiment natural”, unii oameni sunt, prin urmare, „alocați aleatoriu” o soră sau un frate mai mic.

Rezultatele sugerează că genul fraților nu are niciun efect asupra personalității. Pentru toate cele nouă trăsături de personalitate și indicele rezumat, găsim persoane care au următoarea soră mai mică prezintă, în medie, aceleași trăsături de personalitate ca și persoanele care au un următor frate mai mic.

De asemenea, nu se vede nicio diferență de personalitate între persoanele care au următoarea soră mai mare și persoanele care au un următor frate mai mare. Deoarece avem date despre peste 85.000 de persoane, aceste rezultate sunt estimate cu mare precizie.