20 sept. 2022 | 12:51

Progres în “viața veșnică”: oamenii de știință inversează îmbătrânirea mușchilor scheletici

ACTUALITATE
Progres în “viața veșnică”: oamenii de știință inversează îmbătrânirea mușchilor scheletici

Cea mai recentă descoperire ar putea duce la noi tratamente în scopul de a inversa procesul de îmbătrânire. Iată cum îmbătrânirea ar putea deveni de domeniul trecutului.

Semnele distinctive ale îmbătrânirii în celulele musculare au fost inversate prin supraexprimarea unei proteine ​​​​specifice, numită NANOG. Descoperirea oamenilor de știință de la Universitatea din Buffalo arată cum NANOG poate inversa îmbătrânirea celulară în celulele musculare, fără a fi nevoie să reprogramăm celulele într-o stare mai asemănătoare celulelor stem, care a fost o abordare în trecut, în căutarea inversării îmbătrânirii celulare.

Îmbătrânirea, de domeniul trecutului

„Munca noastră se concentrează pe înțelegerea mecanismelor acțiunilor NANOG, în speranța de a descoperi ținte în rețelele de semnalizare sau metabolice care imită efectele anti-îmbătrânire ale NANOG”, spune autorul studiului, profesorul Stelios T. Andreadis, într-o declarație.

Senescența celulară are loc în timpul îmbătrânirii, celulele ajungând într-un punct în care nu se pot diviza și repara. Acest lucru duce la instabilitatea materialului genetic din celule și provoacă o serie de disfuncții moleculare și metabolice care duc la boli. În consecință, capacitatea corpului nostru de a se regenera scade în timp – dar acest studiu a arătat că s-ar putea să nu fie chiar atât de rău.

Prin supraexprimarea unei proteine ​​numite NANOG în mioblastele umane senescente (precursorul embrionar al celulelor musculare) în laborator, oamenii de știință ar putea inversa deteriorarea celulelor cauzată de vârstă și ar putea crește mecanismele de reparare a ADN-ului. Mai mult, în experimente care au implicat animale, ei au arătat că NANOG supraexprimat la șoarecii îmbătrâniți prematur a crescut numărul de celule stem musculare prezente, arătând că NANOG ar putea avea proprietăți de întinerire care ar putea ajuta la inversarea procesului de îmbătrânire.

„În cele din urmă, munca ar putea duce la noi tratamente sau terapii care ajută la inversarea senescenței celulare și ajută multe persoane care suferă de tulburări legate de vârstă”, adaugă Stelios T. Andreadis.

În încercarea de a opri și inversa procesul de îmbătrânire, s-au făcut diferiți pași în ultimul timp. Chiar luna trecută, un studiu a arătat că un supliment ar putea inversa semnele distinctive ale bătrâneții și ar putea promova o îmbătrânire mai sănătoasă.