Gazprom anunță că prețurile la gaze ar putea crește cu 60% până la iarnă

de: Anca Lupescu
17 08. 2022

Prețurile la gaze au atins marți un nou record de 234,50 euro pe megawatt-oră, în timp ce Europa se pregătește pentru o posibilă întrerupere a furnizării de gaze rusești, iar țările se grăbesc să umple depozitele subterane de gaze înainte de iarnă. În urmă cu un an, prețul a fost de 28,80 euro pe MWh.

Anunț grav pentru independența energetică a Europei

Gazprom, monopolul rusesc de export de gaze, a avertizat marți că, „potrivit unor estimări prudente”, prețurile ar putea sări cu încă 60% față de nivelurile actuale până la iarnă.

Comisia Europeană dorește ca blocul comunitar să pună capăt cât mai repede posibil dependenței sale de gazul rusesc, după invazia Moscovei în Ucraina, în urmă cu șase luni.

Rusia scade deja în clasamentul furnizorilor de gaze din UE – pierzând locul nr. 1 pe piața germană în favoarea Norvegiei, potrivit datelor publicate luni. Din punct de vedere istoric, Norvegia a furnizat aproximativ o cincime din importurile de gaze naturale ale Germaniei, dar în acest an este mai aproape de mai aproape de 30%, potrivit ziarului Zeit.

Dar ascensiunea Oslo în clasament are mai mult de-a face cu reducerea livrărilor de către Moscova decât cu o creștere majoră a exporturilor norvegiene – iar premierul norvegian a precizat clar că, fără noi proiecte de gaze, nu vor avea loc creșteri suplimentare.

Norvegia, noul exportator major de gaze

Luna trecută, Norvegia a exportat 10,2 miliarde de metri cubi de gaz la nivel global, cu doar aproximativ 6% mai mult decât în luna iulie a anului trecut.

În ciuda acestei creșteri neglijabile, veniturile din exportul de gaze ale Norvegiei s-au ridicat la 13 miliarde de euro în iulie, de patru ori mai mult decât în aceeași lună a anului trecut.

Se așteaptă ca aceste prețuri amețitoare să dureze, deoarece căldura caniculară determină creșterea cererii de energie electrică pentru alimentarea aparatelor de aer condiționat, în timp ce energia electrică generată de energia eoliană, hidroelectrică și nucleară este în scădere, ceea ce determină companiile de utilități să apeleze la energia pe bază de gaz.

De asemenea, acest lucru face ca utilitățile să fie mai costisitoare pentru a umple depozitele subterane de gaze, lucru care se face de obicei vara, când prețurile sunt în mod normal mai mici. În ciuda acestor probleme, Germania este în avans față de program și și-a umplut depozitele de gaz în proporție de 77%; Berlinul are un obiectiv de 95% până la 1 noiembrie.

Având în vedere că Rusia este considerată un furnizor nesigur, țările UE speră să obțină mai mult gaz din Norvegia.

Olaf Scholz: „Germania, cel mai important partener al Norvegiei în Europa”

În cadrul unei conferințe de presă susținute luni împreună cu cancelarul german Olaf Scholz, prim-ministrul norvegian Jonas Gahr Støre a declarat că sectorul energetic al țării sale are ca prioritate trimiterea cât mai mult gaz suplimentar posibil în Europa pentru a atenua efectele întreruperilor de furnizare din partea Rusiei, mai degrabă decât injectarea gazului în câmpuri pentru a stimula producția de petrol.

Berlinul, a adăugat el, este cel mai mare beneficiar.

„Germania este cel mai important partener al Norvegiei în Europa … Norvegia livrează cât mai mult gaz posibil Germaniei”, a declarat Støre, după o întâlnire cu Scholz pe tema securității energetice și a războiului din Ucraina.

„Norvegia și Germania se bucură de mulți ani de o cooperare amplă în domeniul energiei. Acum o extindem”.

În urma invaziei Rusiei în Ucraina, ministerul norvegian al energiei a aprobat creșteri ale licențelor de producție pentru mai multe câmpuri importante de gaze, dar a avertizat că sumele sunt aproape de plafonul de cantitate care poate fi extrasă.