Gata, Bitcoin nu mai e regina crypto: ce trebuie să afle românii tentați să-și riște banii în criptomoneda

de: Mădălina Bahrim
22 03. 2022

În ultimii ani, Bitcoin a dominat piața criptomonedelor la nivel global, generând adevărate povești de succes, cu oameni îmbogățiți aproape peste noapte datorită creșterii explozive în valoare. Ei bine, aceste vremuri au apus, iar regina pieței este acum depășită de alte active digitale, cu o evoluție mult mai puternică.

Ultima săptămână a fost una deosebit de modestă pentru cea mai populară criptomonedă din lume. Acum, Bitcoin se tranzacționează pe piața de profil în jurul valorii de 40.700 de dolari, conform datelor e-Toro, ceea ce înseamnă o creștere de aproximativ 9% în șapte zile.

În schimb, alte criptomonede, mai puțin populare, se bucură de ascensiuni mai puternice în aceste zile. De exemplu, Ethereum și-a majorat valoarea cu aproximativ 18% în ultimele șapte zile. Criptomoneda, rivala Bitcoin, se tranzacționează puțin sub 2.900 dolari.

Ai grijă în ce-ți plasezi banii

Chiar dacă evoluțiile anumitor active crypto par să fie mai promițătoare, economiștii lansează semnale de avertizare dure pentru oamenii tentați să investească în această zonă.

De exemplu, cei de la Autoritatea Bancară Europeană (EBA), Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe (ESMA) și Autoritatea Europeană pentru Asigurări și Pensii Ocupaționale (EIOPA), le-au cerut, zilele trecute, cetățenilor europeni să fie precauți cu privire la ofertele de investiții pe care le primesc pe zona crypto.

„Consumatorii se confruntă cu posibilitatea extrem de reală de a-și pierde toți banii investiți în cazul în care cumpără aceste active”, avertizează oficialii Uniunii Europene.

Totodată, „consumatorii trebuie alertați în privința riscurilor reclamelor înșelătoare, inclusiv prin rețelele sociale și influenceri. În special consumatorii ar trebui să fie reticenți față de promisiunile unor câștiguri rapide și ridicate, mai ales cele care arată prea bine pentru a fi adevărate”, mai transmit autoritățile blocului cumunitar.

Avertismente au venit, de-a lungul timpului, și de pe planul intern. BNR, de exemplu, spune că aceste criptomonede nu sunt altceva decât active speculative, volatile, extrem de riscante, iar oamenii ar trebui să fie foarte atenți înainte de a-și plasa banii pe această piață, deoarece există marele risc de a-i pierde.