G7 avertizează asupra crizei cerealelor din Ucraina și cere Chinei să nu ajute Rusia

de: Cătălina Burghelea
15 05. 2022

Grupul celor șapte economii importante (G7) a avertizat, sâmbătă, că războiul din Ucraina provoacă o criză alimentară și energetică globală, care amenință țările sărace. De aceea, sunt necesare măsuri urgente, pentru a debloca depozitele de cereale pe care Rusia le ține sub sechestru în țara invadată.

G7 este îngrijorat de o criză alimentară și energetică globală

Ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, care a găzduit o întâlnire a diplomaților G7, a spus că războiul din Ucraina a devenit o „criză globală”. Până la 50 de milioane de oameni, în special în Africa și Orientul Mijlociu, se vor confrunta cu foamete în următoarele luni, dacă nu se găsesc modalități de a elibera cerealele ucrainene blocate de ruși. Grâul Ucrainei reprezintă o parte considerabilă din aprovizionarea mondială, a explicat oficialul de la Berlin.

Rusia este responsabilă pentru foametea în lume

În declarațiile făcute la sfârșitul întâlnirii de trei zile de pe coasta Mării Baltice a Germaniei, G7 s-a angajat să ofere în continuare ajutor umanitar celor mai vulnerabili.

„Agresiunea Rusiei a generat una dintre cele mai grave crize alimentare și energetice din istoria recentă, care îi amenință acum pe cei mai vulnerabili de pe glob”, a transmis grupul. „Suntem hotărâți să accelerăm un răspuns multilateral coordonat, pentru a menține securitatea alimentară globală, și să fim alături de partenerii noștri cei mai vulnerabili”, au adăugat liderii țărilor membre G7.

Canada se oferă să ajute omenirea. Cum răspunde Moscova la acuzații

La rândul său, ministrul de Externe al Canadei, Melanie Joly, a afirmat că țara ei, un alt exportator important de produse agricole, este pregătită să trimită nave în porturile europene, astfel încât cerealele ucrainene să ajungă la cei care au nevoie.

„Trebuie să ne asigurăm că aceste cereale sunt trimise în lume. Dacă nu, milioane de oameni se vor confrunta cu foamete”, a susținut Joly.

Kremlinul a respins afirmația că este responsabilă pentru agravarea foametei la nivel mondial și pentru creșterea prețurilor la alimente.

„Prețurile cresc din cauza sancțiunilor impuse de Occident, sub presiunea SUA”, a afirmat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova.

Apel la China să nu ajute Moscova

De asemenea, statele G-7 au cerut Chinei să nu ajute Rusia sau să justifice acțiunile Moscovei în Ucraina. Beijingul ar trebui să sprijine suveranitatea și independența Ucrainei, sunt de părere puterile economice ale lumii. Republica Populară Chineză este rugată „să renunțe să se implice în manipularea informațiilor, pentru a legitima conflictul” lui Putin.

Gruparea, care cuprinde Marea Britanie, Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia și Statele Unite, și-a reiterat, de asemenea, poziția conform căreia teritoriile ocupate de armata rusă trebuie returnate Ucrainei.