Reuniune specială a grupului G7. Liderii vor discuta cu Zelenski despre situația din Ucraina

Reuniune specială a grupului G7. Liderii vor discuta cu Zelenski despre situația din Ucraina

Liderii celor mai importante națiuni industrializate din lume vor purta duminică discuții video cu președintele ucrainean Volodymyr Zelenski, a declarat o purtătoare de cuvânt a guvernului german, în calitate de președinte interimar al G7.

Volodimir Zelenski prezintă un raport despre Ucraina liderilor G7

„Cancelarul german (Olaf Scholz) va ține cea de-a treia videoconferință de la începutul anului cu partenerii săi din G7”, a declarat vineri Christiane Hoffmann reporterilor, subliniind că 8 mai este o „dată istorică ce marchează sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial în Europa”.

„Aceasta va aborda subiecte de actualitate, în special situația din Ucraina. Președintele ucrainean Zelenski va participa și va prezenta un raport despre situația actuală din țara sa.”

Joe Biden: „Suntem întotdeauna deschiși la sancțiuni suplimentare”

Președintele american Joe Biden a declarat miercuri că este „deschis” la impunerea de noi sancțiuni împotriva Rusiei și că va discuta măsurile cu aliații din G7 în zilele următoare.

Suntem întotdeauna deschiși la sancțiuni suplimentare„, a declarat Biden, la scurt timp după ce Uniunea Europeană a anunțat planuri de interzicere a importurilor de petrol rusesc și alte noi măsuri de pedepsire a Moscovei pentru invazia sa în Ucraina.

„Voi vorbi cu membrii G7 săptămâna aceasta despre ce vom face sau nu”, a declarat Biden reporterilor.

Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie și Statele Unite alcătuiesc clubul celor șapte națiuni bogate din cadrul Grupului celor șapte.

Și Japonia a anunțat sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei.

Premierul a declarat că Japonia va îngheța activele a încă aproximativ 140 de persoane, precum și mai multe active ale băncilor rusești. Alte aproximativ 70 de entități legate de domeniul militar vor fi adăugate la interdicția de export. Calculatoarele cuantice și alte produse de înaltă tehnologie vor fi interzise la export în Rusia.

Kishida a vorbit joi la Londra, unde și-a încheiat turneul de o săptămână în Asia de Sud-Est și Europa. El a declarat:

G7 a jucat un rol de lider în eforturile comunității internaționale de a face față situației din Ucraina. Trebuie să consolidăm în continuare unitatea G7 pentru a proteja pacea și ordinea globală.”

Premierul a vizitat Indonezia, Vietnam și Thailanda înainte de a ajunge în Europa. El a declarat că el și liderii celor trei țări au reafirmat că suveranitatea și integritatea teritorială trebuie respectate în orice parte a lumii.

Citește și: