Furnizorii de gaze naturale din România, îngropați de criză: câți și-au închis șandramaua în ultimul an, ce s-a întâmplat cu clienții

de: Alexandru Puiu
06 01. 2022

În ultimele luni, am anunțat de mai multe ori situații în care diverși furnizori de gaze naturale, din cauza presiunii financiare incomensurabile, au decis să renunțe la acest obiect de activitate, să cedeze licența înapoi la ANRE sau să închidă firma. Când tragi linia, însă, numărul lor este fabulos.

Doar 25% dintre furnizorii de energie pentru consumatorii casnici mai sus în picioare la această oră, conform datelor de pe comparatorul de prețuri al ANRE. Discutam în urmă cu un an de 80 de furnizori, iar la ora actuală au mai rămas doar 20, conform unui comunicat al Asociației Energia Inteligentă. Este important de reținut că cei care erau clienți la respectivii furnizori au fost automat transferați la un furnizor de ultimă instanță stabilit de ANRE. Din păcate, această tranziție, nu de puține ori, a venit cu scumpiri înregistrate pe factura la gaze naturale.

Furnizorii de gaze naturale din România, pe cale de dispariție

„Atrăgeam atenţia anul trecut într-un articol – Riscul ca majoritatea furnizorilor de gaze să dispară şi odată cu aceasta speranţa unui preţ corect la gaze – asupra faptului că modificările legislative de pe piaţa gazelor naturale va aduce scăderea drastică a numărului de furnizori care vor mai vinde gaze naturale consumatorilor casnici şi vor rămâne pe piaţă doar câţiva furnizori, majoritatea firme multinaţionale. Dacă anul trecut peste 80 de furnizori ofertau gaze naturale, astăzi doar 20 de furnizori mai ofertează gaze naturale tuturor consumatorilor casnici, pe Comparatorul de preţ al ANRE, din care primele 10 oferte sunt ale unor firme multinaţionale şi absolut toate firmele de furnizare şi distribuţie româneşti dispărând din rândul ofertanţilor”, se arată în comunicat.

„Dar surprinzător este faptul că cel mai mare furnizor de gaze pentru populaţie din România ofertează cel mai mare preţ din piaţă cu o ofertă de 1.292,65 lei/MWh, chiar dacă preţul de achiziţie a gazelor pe Bursa Română de Mărfuri a scăzut de la 884,515 lei/MWh în luna decembrie 2021, la 461,492 lei/MWh pentru ianuarie 2022. Aceasta în condiţiile în care se solicită şi plata unor garanţii şi suplimentar plata unei sume lunare de 142,02 lei/lună, sub forma unui abonament”, atrag atenţia specialiştii asociaţiei.

Ca un detaliu îngrijorător, deși se discută de mai bine de un an de schimbarea furnizorului la gaze naturale și energie electrică, iar autoritățile au făcut eforturi semnificative pentru a încuraja practica, inclusiv prin lansarea comparatorului de tarife ale ANRE, cei mai mulți români își acceptă soarta. Din acest motiv, până la ora actuală, doar 10% din consumatorii de gaze şi 15% din cei de electricitate au schimbat furnizorul tradiţional din zona lor.