Ford vrea să revoluționeze industria: ce s-ar putea să lanseze, cum te ajută

de: Andrei Tilimpea
19 04. 2022

Ford nu intenționează să nu mai aducă tehnologie utilă pentru publicul larg.

De altfel, constructorul american s-a gândit la o modalitate mai bună de a folosi realitatea augmentată (AR) în mașini. S-ar putea să sune ca un truc deocamdată, dar iată de ce este cu adevărat tare și util.

Dacă ești la volan des, atunci cu siguranță ai avut zile în care drumul pur și simplu nu era un loc sigur pentru că soarele strălucea foarte puternic la răsărit sau la apus. Adăugă un drum umed la această ecuație și vei obține o rețetă pentru dezastrul perfect.

Poți încerca să folosești ochelari sau parasolare, dar există momente în care este cu adevărat greu să vezi corect drumul. Ford vrea să te ajute în acest sens, oferindu-ți o realitate augmentată îmbunătățită într-o viitoare mașină a producătorului din Michigan.

În timp ce Mercedes-Benz a făcut toate titlurile cu navigația sa AR, care acum se îndreaptă încet spre mașini mai de lux sau premium, tehnologia este cunoscută pe scară largă deoarece a fost folosită în jocurile mobile.

Ford continuă să investească în tehnologie

Conform unui dosar recent dezvăluit al Oficiului de Brevete și Mărci al Statelor Unite (USPTO), Ford are o altă utilizare pentru AR. Producătorul auto intenționează să instaleze acest sistem într-o mașină echipată cu afișaj head-up. Compania o numește „Cale îmbunătățită centrată pe utilizator”.

Această invenție „poate asigura ghidarea traseului vehiculului (…) în cazul unei străluciri solare.” Citește cu atenție formularea și vei vedea că Ford nu este încă pregătit să-și asume responsabilitatea pentru funcționarea acestei tehnologii așa cum s-a preconizat de fiecare dată.

Noul sistem AR patentat de la Ford va folosi HUD-ul, camerele, GPS-ul și radarele pentru a proiecta pe parbriz calea pe care trebuie să o urmeze șoferul. În esență, vă oferă un alt set de ochi. În plus, acesta va putea regla singur setări precum luminozitatea, contrastul și culoarea pentru a se asigura că persoana aflată la volan vede ce informații i se arată.

Sistemul AR va ști, de asemenea, când trebuie să se activeze singur, pe baza unor date precum starea șoferului, viteza, locația sau cum este vremea la un anumit moment al zilei.

Această tehnologie nu se limitează la mașini sau camioane, deoarece Ford caută să o instaleze chiar și în camionete sau autobuze.

Important de reținut este că brevetele nu sunt neapărat o garanție a producției. Producătorul auto american vrea doar să se asigure că invenția sa este protejată de lege.