Firmele românești, lovite de unde se așteptau mai puțin: de aici vine pericolul, dragi patroni

de: Mădălina Bahrim
28 08. 2022

Multiplele crize ce apasă pe umerii populației aduc provocări fără precedent și pentru mediul de business. La prima vedere, am putea fi tentați să credem că pericolul cel mai mare pentru firme vine din spectrul economic, dar ne-am înșela amarnic.

În fapt, firmele noastre sunt expuse unor riscuri enorme din perspectiva securității cibernetice. Probabil că e ultimul aspect la care le stă gândul patronilor români, tulburați de scumpiri, de spațiul fiscal redus, de lipsa de predictibilitate și de tensiunile de pe lanțurile de aprovizionare. Totuși, e un pericol real și, mai mult decât atât, este și în creștere.

Firmele sunt vulnerabile, riscul e în creștere

Un avertisment dur vine din partea experților în securitate cibernetică, ce avertizează că atacurile cibernetice care vizează companiile au crescut exponențial în ultimul an peste tot în lume, iar România nu face excepție.

Conform unui studiu recent publicat de EATON România, „dacă securitatea cibernetică în industria IT a devenit ea însăși o industrie uriașă la nivel mondial, securitatea cibernetică pentru tehnologia operațiilor nu este privită ca o necesitate, iar această lipsă de inițiativă provoacă anual pierderi de miliarde de euro companiilor.

Potrivit unei statistici a Agenţiei pentru Securitatea Sistemelor Informatice din Franţa (ANSSI), în perioada 2020 – 2021, în Europa, numărul atacurilor cibernetice s-a majorat cu 37,7%.

Același document arată că 32% dintre organizaţiile vizate de atacuri cibernetice în 2021 au fost de acord să plătească o răscumpărare hackerilor, faţă de numai 26% în 2020”.

Din nefericire pentru noi, se pare că tendința aceasta este confirmată și pe piața din România, acolo unde specialiștii spun că s-au înregistrat cu 31% mai multe atacuri cibernetice în 2021 față de 2020, principalele ținte fiind industriile de retail și transporturi.

Prin urmare, exact cum se sublinia anterior, companiile nu-și mai permit să neglijeze acest aspect, chiar dacă provocările lor din prezent sunt multiple. Atacatorii și-au diversificat modurile de operare, iar daunele pe care le pot aduce unei organizații pot fi destul de grave și, desigur, costisitoare.