Filosofia care te-ar putea scăpa de depresie: cu un pic de noroc, nu ajungi la psiholog

de: Iulia Kelt
01 12. 2022

Se pare că există o metodă aparte de a scăpa de depresie, în cazul în care nu știai acest lucru.

Asta s-ar putea să implice reconvertirea ta religioasă, ce-i drept.

Oamenii care respectă învățămintele budismului ar putea fi mai rezistenți la stres și mai puțin probabil să sufere de depresie, potrivit rezultatelor unui nou studiu.

Potrivit autorilor studiului, nevroticismul trăsăturii de personalitate, care se caracterizează printr-o serie de emoții negative, inclusiv furie, anxietate și iritabilitate, reprezintă un factor de risc major pentru depresie.

Cele cinci reguli de bază ale budismului

Cele cinci reguli de bază ale budismului includ abținerea de la crime, furt, comportament sexual nepotrivit, minciuni rău intenționate și folosirea de substanțe toxice.

Pentru a-și desfășura cercetările, autorii studiului au recrutat 644 de adulți thailandezi pentru a completa o serie de chestionare.

Rezultatele au arătat că, deși observarea existenței celor cinci reguli nu a influențat direct legătura dintre nevrotism și depresie, a redus semnificativ probabilitatea de a dezvolta simptome depresive din cauza stresului perceput.

„Observarea celor cinci regulile de bază oferă dovezi că ele atenuează efectul stresului perceput asupra depresiei”, au scris autorii studiului, adăugând că „persoanele care se ghidează exclusiv după cele cinci reguli sunt mai puțin susceptibile de a dezvolta simptome depresive”.

Studiul nu a căutat neaparat să identifice o relație cauză-efect în spatele acestui fapt, însă cercetătorii speculează că „mecanismul schimbării de observare a celor cinci reguli poate fi similar cu equanimitatea”.

Mai mult, în ciuda faptului că 93% dintre participanți s-au identificat ca fiind budiști, cercetătorii spun că aceste convingeri religioase ar putea să nu fie o condiție prealabilă pentru a avea parte de beneficiile filosofiei, deși ajută.

În același mod în care meditația a fost reîncadrată ca „mindfulness” pentru a demistifica conceptul, autorii insistă că cele cinci reguli ale budismului pot fi prezentate mai degrabă ca fiind un set de reguli de bună purtare decât ca o doctrină religioasă.

Cu alte cuvinte, budismul devine o filosofie de viață.