Depresia, o afecțiune mai gravă decât se credea: cum îți influențează întregul corp și îți dă viața peste cap

Depresia, o afecțiune mai gravă decât se credea: cum îți influențează întregul corp și îți dă viața peste cap

Persoanele cu depresie majoră se comportă diferit în societate – asta, cel ami probabil, știi deja. Însă ceea ce poate nu știi este că depresia afectează corpul la modul general. Cu alte cuvinte, vorbim despre o luptă reală, cu propriul corp.

Studiile anterioare au arătat că interocepția este relativ redusă la persoanele cu depresie, însă noi date evidențiază modul în care circuitele implicate în acest sentiment pot fi modificate la persoanele cu gânduri negative repetitive.

„Gândirea negativă repetitivă, la persoanele care suferă de depresie, este o problemă clinică foarte mare”, a declarat autorul studiului, Salvador M. Guinjoan, într-o declarație pentru PsyPost.

„Gândirea negativă repetitivă condiționează recidiva depresiei și este asociată cu simptome reziduale după tratament, este mai frecventă la persoanele care nu răspund la tratament și este chiar legată de sinucidere”, a mai spus omul de știință.

Interocepția poate fi considerată un al șaselea simț, într-un fel: corpul tău monitorizează în mod constant elementele interne pentru a afla dacă îți este foame, îți este sete, dacă ai nevoie la toaletă și multe altele. Este o parte vitală a menținerii corpului fericit, iar întreruperile pot fi debilitante.

Ce experiment au făcut oamenii de știință

În acest studiu, cercetătorii au adunat 48 de persoane cu depresie care au avut scoruri de gândire negativă repetitivă ridicate și 49 de persoane cu depresie care au avut scoruri scăzute, precum și 27 de persoane sănătoase, pentru echilibru.

Participanții au fost rugați să se concentreze pe senzații provenind de la inimă și de la stomac, în timp ce oamenii de știință le-au analizat creierul prin scanări de rezonanță magnetică funcțională.

În acest fel, ei au putut urmări modul în care oamenii sănătoși și oamenii cu gândirea negativă repetitivă diferă în modul în care își folosesc creierul în timp ce sunt interoceptivi.

Ceea ce a fost foarte interesant, totuși, a fost modul în care persoanele cu  gândirea negativă repetitivă ridicată au avut parte de o reducere și mai mare a procesării din stomac, care s-a concentrat în special pe regiunile de procesare a emoțiilor și memoriei ale creierului.

Aceste descoperiri ar putea ajuta la explicarea unui mister: de ce persoanele orientate spre negativ raportează adesea probleme abdominale, deoarece semnalele de la stomac nu sunt procesate în mod corect.

Cercetătorii speră că pot fi efectuate mai multe investigații în acest domeniu, astfel încât să poată ajuta la îmbunătățirea rezultatelor tratamentului la pacienții cu scoruri de gândire negativă repetitivă ridicate.