Fenomenul incredibil care se-ntâmplă cu corpurile astronauților în spațiu: afectează călătoriile spațiale

de: Ozana Mazilu
23 01. 2022

O adaptare pe care corpurile astronauților o fac în timpul călătoriilor în spațiu le dă „anemie spațială” atunci când se întorc pe Pământ, conform unui nou studiu din revista Nature.

În esență, corpurile astronauților își distrug propriul sânge în rate mai mari și nu par să se oprească odată ce se întorc acasă, ceea ce ar putea avea implicații majore pentru călătoriile spațiale pe termen lung, în viitor.

„Pe măsură ce omenirea plănuiește călătorii extraterestre, înțelegerea implicațiilor pentru sănătate ale vieții în spațiu va fi esențială pentru planificarea călătoriilor în siguranță”, au scris autorii studiului de la Universitatea din Ottawa. „Anemia la astronauți a fost observată încă de la primele misiuni spațiale, dar mecanismele care contribuie la anemie în zborurile spațiale au rămas neclare”.

Astronauții fac anemie în spațiu

Anemia spațială este una dintr-o serie de probleme cu care se confruntă astronauții și NASA chiar are un nume pentru aceasta. „RIDGE” înseamnă radiații spațiale, izolare, distanță față de Pământ, câmpuri gravitaționale și medii ostile/închise și descrie cele mai multe probleme fizice și mentale comune pe care exploratorii le întâlnesc în afara lumii noastre.

Gravitația mai scăzută în spațiu provoacă, de asemenea, o pierdere a densității osoase, iar autorii studiului cred că acest lucru poate fi legat și de anemia spațială.

Hemoliza, conform Britannica, este descompunerea sau distrugerea globulelor roșii, astfel încât hemoglobina care transportă oxigenul conținut este eliberată. Potrivit studiului, hemoliza are loc în patru părți ale corpului: măduva osoasă, vasele de sânge, ficat sau splină. Dintre acestea patru, cercetătorul Guy Trudel, specialist în medicină fizică și reabilitare la Spitalul Ottawa și cercetător la Universitatea din Ottawa, consideră că măduva osoasă sau splina sunt probabil zonele cu probleme și dorește ca echipa sa să continue cercetările.

„Ceea ce provoacă anemie este hemoliza, dar ceea ce provoacă hemoliza este următorul pas”, a spus Trudel pentru Ars Technica. „Există un decalaj de cunoștințe pentru misiuni mai lungi, pentru misiuni de un an sau misiuni pe Lună sau Marte sau alte corpuri”.