Fenomenul care are loc astăzi, 31 martie. Este obligatoriu pentru românii din aceste zone afectate să respecte aceste sfaturi ale autorităților. Tot ce trebuie să știi despre norul saharian
Un fenomen va avea loc astăzi, în România. Norul saharian despre care se tot vorbește este, de fapt, un curent tropical din nordul Africii încărcat cu particule de praf cu origine sahariană. Norul saharian va avansa către sudul şi sud-estul Europei, inclusiv către România, în următoarele zile, conform Gărzii Naţionale de Mediu.
„În perioada 30 martie – 1 aprilie circulaţia aerului se va face din sector preponderent sud-vestic şi sudic, iar spre final vestic, astfel că va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer tropical, încărcată cu particule de praf cu origine sahariană, îndeosebi către sudul şi sud-estul Europei, inclusiv în zona ţării noastre. Concentraţiile particulelor de praf ce urmează să ajungă deasupra României vor fi mai reduse în comparaţie cu cele din sudul Peninsulei Italice şi al Peninsulei Balcanice”, scrie sursa citată într-o postare pe pagina de Facebook.
Norul saharian, peste România
Depunerile de praf vor putea fi observate în zonele şi intervalele cu ploaie, începând de joi, în vestul, centrul şi nordul ţării, apoi, pe arii restrânse şi în rest. Concentrațiile particulelor de praf ce urmează să ajungă deasupra României vor fi mai reduse în comparație cu cele din sudul Peninsulei Italice și al Peninsulei Balcanice.
Praful saharian este, de fapt, o grămadă de particule minerale minuscule. Particulele fine sunt atât de ușoare încât vânturile le învârt rapid și le transportă în troposfera medie și superioară. În acest fel, ele se pot ridica până la o înălțime de 5 până la 10 kilometri în atmosferă.
Beatrice Mahler, director la Institutul „Marius Nasta” a precizat că „orice creștere a încărcăturii de aer poluat pe care îl respirăm produce leziuni și poate declanșa o inflamație la nivelul căilor aeriene inflamație peste care se poate cantona foarte ușor orice tip de infecție, orice agent patogen. Beatrice Mahler a spus că „Aerisirea locuinței să se facă la ore în care circulația rutieră este redusă”.
Așadar, este foarte important ca în momentul în care aerisim locuințele noastre, să facem acest lucru într-un moment în care circulația pe străzi să nu fie foarte intensă, pentru că acest rulaj al cauciucurilor pe asfalt poate să creeze în sine o cantitate majoră de particule poluante. Aerisirea trebuie să facă la ore la care circulația este cât mai redusă și, dacă acest lucru nu este posibil, utilizarea aparatelor cu filtre tratate, a aparatelor de filtrare a aerului este recomandată în această perioadă.