Facturile pe 2023, tranșate de Guvern: cât vei plăti, de fapt, dacă te încălzești cu gaz sau ai centrală pe curent

de: Mădălina Bahrim
14 11. 2022

Iarna ne bate la ușă, iar cea mai mare îngrijorare a românilor este legată de facturile pe care le vor plăti la energia electrică și la gazul natural.

În această privință, am început să avem parte de ceva mai multă predictibilitate, în sensul în care Guvernul a luat câteva decizii legate de noile plafoane de consum pentru populație și persoanele juridice.

Practic, știm în mare parte cât ne vor costa facturile și cum se vor calcula ele, astfel încât sezonul rece următor să nu ne mai trezească atât de multe temeri și incertitudine.

Astfel, conform deciziilor luate la Palatul Victoria, facturile românilor se vor calcula în funcție de cât se consumă.

„Până în 255 kWh este 80 de bani, peste 255 kWh, dar până în 300 de kWh această diferență se plătește la 1,3 lei, dacă ești într-o tranșă de consum peste 300 kWh întreaga valoare este la 1,3 lei/kWh”, a declarat ministrul energiei, Virgil Popescu.

De asemenea, se pare că rămâne de referință consumul mediu anual al anului 2021.

„Vom rămâne raportați la consumul mediu anual al anului 2021 care pentru consumatorul casnic nu poate să fie un an rău, pentru că a fost an de pandemie în care cea mai mare parte dintre români o bună parte din timp au stat acasă, deci au consumat energie.

Dar pentru a putea face reglajele la nivelul consumului efectiv și ca oamenii să nu plătească mai multă energie și un preț mai mare decât ce au realizat, în luna februarie a anului următor se va face regularizarea pentru întreg anul și încadrarea în consumul efectiv realizat”, a declarat Marian Neacșu, secretarul general al Guvernului.

Vei plăti în funcție de cât consumi

Inclusiv premierul Ciucă a oferit detalii legate de facturile noastre din lunile următoare. Oficialul subliniază că situația cea mai avantajoasă va fi pentru consumatorii care se încadrează în limita a maximum 100 kW. În cazul consumatorilor casnici din această categorie, prețul este de de doar 0,68 lei!

„Vom menține prețul la energie electrică pentru consumatorii casnici de 0,68 lei pentru cei care consumă până în 100 kW, 0,8 lei pentru cei care consumă între 100 și 255 kW. Vom menține prețul de 1 leu pentru IMM-uri și, noutatea care apare prin introducerea acestui mecanism şi, desigur, modificările care se vor face în Parlament la Ordonanţa 119, vom asigura un preț pentru marii consumatori de 1,3 lei.

De asemenea, consumatorii casnici care consumă peste 255 kW vor beneficia de același preț de 1,3 lei, cu specificația că – diferit față de prevederile anterioare – cei care consumă peste 255 kW vor plăti primii 255 kW la valoare de 0,8 lei. Ca atare, în acest moment, prin această ordonanță vom asigura cadrul achiziției de energie electrică pentru a putea să ne protejăm populația și să asigurăm competitivitatea produselor românești”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.