Evenimente din Biblie care au fost confirmate: metoda inedită a cercetătorilor de a afla adevărul istoric

de: Iulia Kelt
26 10. 2022

Câmpul magnetic al Pământului nu este constant, iar asta se știe deja. Acestea find spuse, unii cercetători susțin că pot folosi această informație pentru a data cu exactitate distrugerea orașelor, ca mai apoi să testeze acuratețea evenimentelor relatate de Biblie.

A doua carte a regilor nu este una dintre cele mai citite părți ale Bibliei, iar bătăliile pe care le descrie sunt de mare interes pentru istorici. La urma urmei, ele sunt considerabil mai plauzibile decât poveștile din cărțile anterioare, cum ar fi cea despre Arca lui Noe.

Săpăturile arheologice au reușit să potrivească o serie de situri cu orașele despre care Biblia povestește că ar fi fost, la un moment dat, distruse.

Legătura dintre „ficțiunea” religioasă și istorie

Într-un nou studiu, Yoav Vaknin, de la Universitatea din Tel Aviv, a arătat că distrugerea acestor orașe se potrivește cu relatările biblice. „Pe baza asemănării sau diferenței de intensitate și de direcție a câmpului magnetic, putem fie să coroborăm, fie să infirmăm ipotezele care susțin că anumite site-uri au fost arse în timpul aceleiași campanii militare”, a spus, de asemenea, Vaknin, într-o declarație.

Biblia se referă la cetatea filistenă Gath, chiar dincolo de granițele Iudeii, ca fiind distrusă de Hazael, regele Aram-Damascului. Arheologii cred că situl Tell es-Safi, din ceea ce este acum centrul Israelului, reprezintă rămășițele localității Gath, care ar fi fost arsă în jurul anului 830 î.Hr. De asemenea, Biblia îl învinovățește pe Hazael pentru căderea altor trei orașe, despre care se crede că ar fi existat în Tel Rehov, Tel Zayit și Horvat Tevet.

Pe de altă parte, distrugerea Tel Beth-Shean (acum nordul Israelului) a fost atribuită și de alți savanți moderni lui Hazael.

Lucrarea susține, de asemenea, teoria conform căreia părți din regatul lui Iuda ar fi supraviețuit după ce babilonienii au distrus Ierusalimul. „Orașele din Negev, din sudul Munților Iudeii și de la poalele sudice ale Iudeii au rămas aproape neafectate”, a spus coautorul Erez Ben Yosef. „Acum, rezultatele magnetice susțin această ipoteză”, a adăugat acesta.

Totuși, faptul că unele evenimente din Biblie par reale, asta nu înseamnă că tot ceea ce se află scris în aceasta reprezintă adevărul absolut.