Europa, afectată de secetă gravă: avertismentul Comisiei Europene pentru bătrânul continent

de: Alexandru Puiu
19 07. 2022

În ultimele săptămâni, s-a vorbit foarte mult de seceta din România. Din păcate, absența acută a precipitațiilor nu afectează doar țara noastră, ci întregul bătrân continent.

Comisia Europeană a tras un semnal de alarmă legat de extinderea fenomenului de secetă în mai multe colțuri ale Europei. Conform analizei de la Bruxelles, aproximativ jumătate din teritoriul bătrânului continent suferă de această problemă sau va suferi în perioada imediat următoare. Pentru a putea trece peste această criză la scară largă, șansele sunt ca impunerea unor restricții legate de accesul la apă și energie să fie impuse.

Europa, victima unei canicule fără precedent

Întregul continent trece printr-un episod neobișnuit de caniculă, conform AFP. În mod previzibil, fenomenul nu afectează toate regiunile în același timp, dar circa 46% din teritoriul UE suferă de secetă până la un nivel de ”avertisment”. Asta înseamnă că înregistrează un deficit semnificativ de umiditate în sol.

Pentru aproximativ 11% din teritoriu, din cauza secetei, se pretează starea de alertă. Nu de  alta, dar vorbim din ce în ce mai des de o vegetație și culturi a căror dezvoltarea a fost grav afectată de lipsa apei, atrage atenția executivul comunitar. În spatele acestor concluzii îngrijorătoare, s-a aflat un raport întocmit de JRC (Joint Research Committee), serviciul de cercetări științifice al Comisiei Europene.

”Franţa, România, Spania, Portugalia şi Italia vor trebui să facă faţă probabil unei scăderi a randamentelor agricole”, mai ales pentru culturile de cereale, generată de ”stresul hidric şi termic”, subliniază executivul comunitar. Nu departe de aceeași situație sunt și Germania, Polonia, Ungaria, Slovenia și Croația.

Poate chiar mai dificilă decât situația din țara noastră este însă suferită acum în Italia, în regiunea bazinului râului Po. Aceasta se confruntă cu nivelul de gravitate cel mai ridicat al secetei din întreaga Uniune Europeană. În plus, o secetă intensă a fost deja declarată în cinci regiuni ale Italiei.

”Debitele râurilor sunt grav afectate în mai multe ţări, volumele de apă stocate se epuizează: aceasta ar putea necesita măsuri extraordinare de gestionare a apei şi energiei”, avertizează Comisia Europeană.