Elveția a început să ridice din sancțiunile impuse miliardarilor ruși. Care este motivul

de: Cătălina Burghelea
15 05. 2022

Valoarea activelor rusești înghețate de Elveția a scăzut la 6,3 miliarde de franci elvețieni (6,33 miliarde de dolari), după ce, de la începutul lunii aprilie, guvernul a eliberat active de aproximativ 3,4 miliarde de franci, care erau blocate provizoriu. Dar a înghețat altele în valoare de 2,2 miliarde de franci. Cum își motivează decizia?

Elveția începe să renunțe la sancțiunile împotriva Rusiei

Până în prezent, Elveția a înghețat active rusești în valoare de 6,3 miliarde de dolari. Anunțul guvernului este un răspuns în fața criticilor că ar trebui să facă mai mult pentru a bloca averea apropiaților lui Vladimir Putin.

Guvernul elvețian a raportat active rusești înghețate în valoare de 6,3 miliarde de franci elvețieni, în temeiul sancțiunilor pentru a pedepsi invadarea Ucrainei de către Moscova. Se remarcă o scădere față de începutul lunii aprilie, deoarece au fost eliberați aproximativ 3,4 miliarde de active blocate provizoriu. Oficialul guvernamental Erwin Bollinger a dezvăluit de ce nu se pot îngheța fondurile.

„Nu putem îngheța fondurile dacă nu avem suficiente motive”, a declarat Bollinger, înalt oficial al agenției Secretariatului de Stat pentru Afaceri Economice (SECO), care supraveghează sancțiunile.

Destinație de top pentru miliardarii lui Putin

Elveția este o destinație populară pentru elita Moscovei și un loc perfect pentru depozitarea bogăției Rusiei, însă, de la declanșarea războiului, s-au pus tot mai multe presiuni pentru a identifica și îngheța mai rapid bunurile rușilor sancționați.

La începutul lunii mai, Comisia Helsinki din SUA, o instituție independentă finanțată de guvern, care analizează problemele de securitate, cooperare și drepturile omului în Europa, a numit Elveția „un important facilitator al dictatorului rus Vladimir Putin și al prietenilor săi”.

Guvernul elvețian a respins acuzațiile „în cei mai puternici termeni posibil”, iar președintele Ignazio Cassis a cerut guvernului SUA „să corecteze imediat această impresie înșelătoare”, în timpul unui apel telefonic cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken.

Câți bani sunt depozitați de ruși în băncile elvețiene

Băncile elvețiene dețin bogății rusești de până la 213 miliarde de dolari, cei mai mari doi creditori ai săi, UBS și Credit Suisse, deținând fiecare zeci de miliarde de franci pentru oligarhi. Numai Credit Suisse a înghețat aproximativ 10,4 miliarde de franci elvețieni până în martie, în contextul sancțiunilor impuse de invazia Ucrainei.

În timp ce băncile și administratorii de active pot îngheța provizoriu fondurile, oficialii SECO au spus joi că fondurile trebuie eliberate dacă nu pot stabili că activele sunt deținute sau controlate direct de o persoană sancționată.

Deși Elveția a decis să impună sancțiuni care le reflectau pe cele impuse de Uniunea Europeană, rolul său de „magnet” pentru bogățiile rusești a fost analizat. Mark Pieth, profesor de drept la Universitatea din Basel și expert în corupție, a declarat că autoritățile au dat dovadă de o „lipsă de curaj” până în prezent, având în vedere că industria bancară elvețiană estimează că activele rusești în țară sunt de până la 200 de miliarde de franci.