Marea Britanie o include pe fosta soție a lui Putin pe lista de sancțiuni. Vizată este și Alina Kabaeva

Marea Britanie o include pe fosta soție a lui Putin pe lista de sancțiuni. Vizată este și Alina Kabaeva

Marea Britanie a impus sancțiuni fostei soții a președintelui rus Vladimir Putin și presupusei sale actuale iubite, ca urmare a invaziei Ucrainei. Liudmila Ocheretnaia, care a fost căsătorită cu liderul de la Kremlin până în 2014, și fosta gimnastă olimpică Alina Kabaeva, despre care Occidentul afirmă că este partenera din prezent a lui Putin, se confruntă cu interdicții de călătorie în Regatul Unit și înghețare a activelor.

Fosta soție și actuala iubită a lui Putin, incluse de Marea Britanie pe lista de sancțiuni

În total, peste 1.000 de persoane se află pe lista de sancțiuni rusești a Marii Britanii. Secretarul Afacerilor Externe, Liz Truss, a declarat că țara sa vizează „reţeaua financiară a lui Putin, înăsprind menghina asupra preşedintelui şi a cercului său intim”. Pe lângă cele două femei din viața liderului de la Kremlin, sancționați au fost și bunica Alinei Kabaeva, Anna Zatseplina, și verișorii lui Putin (Igor Putin şi Mihail Şelomov).

Marea Britanie „expune și țintește rețeaua umbrită care susține stilul de viață de lux al lui Putin”, a spus Truss, adăugând că „vom continua cu sancțiuni împotriva tuturor celor care ajută și susțin agresiunea lui Putin până când Ucraina va câștiga”. Potrivit oficialului britanic, măsurile luate împotriva Rusiei ar trebui ridicate numai atunci când toate trupele sale au părăsit Ucraina.

Apel la aliații G7 pentru Ucraina

O înghețare a activelor împiedică orice cetățean britanic ori companie din Regatul Unit să se ocupe de fonduri/resurse economice deținute sau controlate de persoana vizată. O interdicție de călătorie înseamnă că nu mai poate intra sau rămâne pe teritoriul Marii Britanii.

Anterior, Liz Truss a spus că aliații ar trebui să sprijine mai mult și mai repede rezistența armatei ucrainene. Această afirmație a fost făcută la o întâlnire a miniștrilor de externe G7 din Germania.

Ce s-a aflat despre Liudmila Ocheretnaia și Alina Kabaeva

La începutul acestei luni, a fost raportat că UE intenționează să sancționeze mai mulți ruși, inclusiv pe Alina Kabaeva, iubita președintelui rus. De la divorț, Liudmila Ocheretnaia a beneficiat de relații de afaceri preferențiale cu entități deținute de stat și deține o bogăție semnificativă inexplicabilă, spun oficialii britanici. Fosta doamnă Putin a rămas în cercul apropiat al liderului și obține un beneficiu financiar din această asociație.

Alina Kabaeva este fostă deputată rusă și președinte al consiliului de administrație al National Media Group, cea mai mare companie de media privată din Rusia. Liderul de la Kremlin neagă relația amoroasă cu fosta gimnastă olimpică.

De când Moscova a invadat Ucraina, mii de civili și combatanți au fost omorâți sau răniți. Aproximativ 14 milioane de oameni și-au părăsit casele, peste șase milioane căutând refugiu și siguranță în străinătate.

Citește și: