Elon Musk are probleme cu Neuralink: de ce este acuzată compania americană
Inspectorul general al Departamentului Agriculturii din SUA (USDA) investighează Neuralink cu privire la posibilele încălcări ale bunăstării animalelor legate de testele de cercetare.
Potrivit Reuters, documentele interne arată că membrii personalului și-au exprimat îngrijorarea că firma se grăbește cu testele pe animale și provoacă suferințe inutile și moarte.
Portalul de știri a spus că firma a ucis 1.500 de animale, inclusiv peste 280 de oi, porci și maimuțe, din 2018. Aceste cifre nu înseamnă automat că Neuralink încalcă legea, iar compania a trecut toate inspecțiile USDA ale unităților sale.
Presiune enormă
Foștii și actualii angajați au declarat însă pentru Reuters că presiunea din partea fondatorului Neuralink, Elon Musk, de a accelera dezvoltarea, a dus la experimente greșite și, prin urmare, la rate de deces mai mari decât ar trebui să fie.
Musk le-a spus angajaților de când compania a fost lansată în 2016 să-și imagineze că au o bombă legată de cap în efortul de a-i face să se miște mai repede. De asemenea, ar fi spus personalului că va declanșa un „eșec al pieței” dacă nu vor face progrese, ceea ce unii angajați l-au interpretat ca un avertisment că va închide compania.
La începutul acestui an, Musk a trimis membrilor personalului un e-mail cu un articol despre cercetătorii elvețieni care au creat un implant care a ajutat o persoană paralizată să meargă din nou, a spus Reuters. „În general, pur și simplu nu ne mișcăm suficient de repede. Mă înnebunește!” el a scris într-un e-mail.
La examinarea documentației interne de testare, Reuters a spus că a găsit patru experimente care au implicat 86 de porci și două maimuțe, cu rezultate care au fost puse sub semnul întrebării din cauza erorilor umane. Neuralink a trebuit să repete acele experimente, ducând la mai multe morți.
Un mesaj scris de un angajat supărat vorbea despre modul în care operațiile grăbite la animale au dus la angajați sub pregătiți și suprastresați, care au ajuns să facă greșeli. Câteva exemple găsite de Reuters în documente au detaliat modul în care personalul Neuralink a implantat dispozitivul de interfață creier-mașină al companiei pe vertebra greșită a doi porci diferiți – ceva care ar fi putut fi prevenit cu ușurință prin numărarea vertebrelor animalelor.
Musk se apără
La începutul acestui an, grupul pentru drepturile animalelor Physicians Committee for Responsible Medicine a acuzat compania că a greșit operațiile care au ucis maimuțe. Neuralink a recunoscut că a ucis șase maimuțe în studiul său comun cu Universitatea din California, Davis, din cauza problemelor cauzate de experimentele lor. Cu toate acestea, ei și-au apărat cercetările și au spus că nu a încălcat nicio lege.
Neuralink a organizat recent un eveniment prin care a anunțat că ar putea începe testele pe oameni în următoarele șase luni. În timpul programului, fondatorul companiei, Elon Musk, a răspuns direct acuzațiilor Comitetului Medicilor: „Înainte de a ne gândi chiar să punem un dispozitiv într-un animal, facem tot ce este posibil, cu teste riguroase pe animale. Suntem extrem de atenți și ne dorim întotdeauna ca dispozitivul, ori de câte ori facem implantul – fie într-o oaie, porc sau maimuță – să fie de confirmare, nu de explorare”, a spus el.
Cu toate acestea, Reuters a declarat că a găsit înregistrări Neuralink cu numeroase referiri la „operații exploratorii”. Autumn Sorrells, directorul programului de îngrijire a animalelor de la Neuralink, a ordonat, de asemenea, angajaților în octombrie să elimine „explorarea” din titlurile lor de studiu și să nu mai folosească termenul.