Economia Rusiei, în pericol. Prețurile au explodat, iar inflația ar putea ajunge la 20%
Inflația anuală în Rusia a accelerat la 17,62% la 15 aprilie, cel mai ridicat nivel de la începutul anului 2002 și în creștere de la 17,49% cu o săptămână mai devreme, a anunțat miercuri Ministerul Economiei, în condițiile în care rubla volatilă a dus la creșterea prețurilor pe fondul sancțiunilor occidentale.
Cea mai mare rată a inflației în Rusia, din ultimii 20 de ani
Prețurile la aproape orice, de la legume și zahăr la haine și smartphone-uri, au crescut brusc în ultimele săptămâni, după ce Rusia a început pe 24 februarie ceea ce numește „o operațiune militară specială” în Ucraina.
Dar inflația săptămânală din Rusia a încetinit după o creștere mare în ultimele săptămâni, au arătat miercuri datele serviciului de statistică Rosstat, dând băncii centrale un motiv să ia în considerare reducerea ratelor la ședința consiliului său de administrație din 29 aprilie.
Banca centrală a declarat că ar putea reduce dobânda cheie de la 17% la următoarele ședințe ale consiliului de administrație și că va încerca să nu reducă prin orice mijloace inflația, pe care o vizează la 4% în termeni anuali.
Inflația săptămânală din Rusia a încetinit la 0,20% în săptămâna din 15 aprilie, de la 0,66% în săptămâna precedentă, ducând creșterea anuală a prețurilor de consum la 11,05%, a anunțat Rosstat.
În aceeași perioadă a anului trecut, prețurile de consum au crescut cu 2,72%.
Inflația ar putea ajunge și la 20% în acest an
Inflația ar putea ajunge între 17% și 20% în acest an, a declarat săptămâna trecută Alexei Kudrin, șeful Camerei de audit a Rusiei. Analiștii intervievați de Reuters la sfârșitul lunii martie prognozaseră în medie o accelerare a inflației pentru 2022 la 23,7%, cel mai ridicat nivel din 1999.
Rubla rusească se situa la sfârșitul lunii aprilie în jurul valorii de 80 pentru un dolar, menținându-se aproape de nivelurile de dinaintea invaziei de la începutul lunii.
Controalele stricte de capital efectuate de banca centrală au împiedicat moneda să derapeze pe fondul inflației în creștere și al contracției economice puternice provocate de sancțiuni.
Autoritățile au impus întreprinderilor orientate spre export să convertească 80% din toate veniturile în ruble la cursurile denominate pe piața internă de către Bursa de la Moscova, în timp ce investitorii străini nu pot ieși din pozițiile pe care le dețin pe piața bursieră rusă la MOEX.
De asemenea, rata dobânzii cheie la Banca Națională a Rusiei este de 17%, cu 750 de puncte de bază mai mare decât nivelurile de dinaintea invaziei.
Rubla s-a prăbușit la un minim istoric de 150 pentru un dolar la două săptămâni după începerea invaziei rusești.
Investitorii rămân atenți la reducerea treptată a controalelor stricte de capital, în condițiile în care CBR a ridicat interdicția de a vinde valută persoanelor fizice, pe fondul unor semnale privind o mai mare flexibilitate pentru exportatori în vânzarea de valută și o altă posibilă reducere a dobânzii cheie.