14 apr. 2022 | 10:46

Inflația în Rusia a atins un nivel record. Este la cel mai mare nivel din ultimii 20 de ani. Prețurile au explodat

ULTIMA ORĂ
Inflația în Rusia a atins un nivel record. Este la cel mai mare nivel din ultimii 20 de ani. Prețurile au explodat

Inflația în Rusia a atins nivelul maxim din ultimii 20 de ani, potrivit anunțului făcut miercuri de Ministerul Economiei. Volatilitatea rublei a provocat o creștere masivă a prețurilor, pe fondul sancțiunilor fără precedent impuse de Occident. De la legume și zahăr, la haine şi smartphone-uri, toate au devenit mai scumpe în ultimele săptămâni. Mai multe detalii, în continuare.

Inflația în Rusia, la un nivel record

Inflaţia anuală din Rusia a accelerat până la 17,49% – cel mai ridicat ritm atins din februarie 2002 şi în creştere de la 16,70%, cu o săptămână mai devreme – potrivit datelor aferente săptămânii încheiate pe 8 aprilie, a anunțat, miercuri, Ministerul Economiei.

Volatilitatea rublei a provocat o creștere masivă a prețurilor, pe fondul sancțiunilor fără precedent impuse de liderii occidentali ca urmare a războiului din Ucraina. Tot miercuri, Banca Centrală a Rusiei a avertizat că inflația de consum din țară va continua să crească în termeni anuali din cauza efectelor de bază. Potrivit instituției financiare, volatilitatea rublei va duce la presiunea inflaţionistă, transmite Reuters.

În săptămâna încheiată pe 8 aprilie, inflaţia săptămânală din Rusia a încetinit la 0,66%, de la 0,99%, cu o săptămână mai devreme, ducând creşterea anuală a preţurilor de consum la 10,83%, conform datelor furnizate de serviciul de statistică Rosstat.

Creşterea preţurilor de consum a fost de 2,72% în aceeași perioadă a anului trecut.

Citește și: Războiul Rusia-Ucraina va duce la foamete în Orientul Mijlociu. Avertisment teribil din partea FMI

Prețurile au explodat

De la legume și zahăr, la haine și gadgeturi, prețurile tuturor produselor au crescut brusc în ultimele săptămâni, după ce Rusia a declanșat, la 24 februarie, ceea ce numește a fi o „operațiune militară specială“ în țara vecină.

În martie 2022, preţurile de consum din Rusia au avansat cu 7,61% – cea mai mare creştere lunară înregistrată din ianuarie 1999, ca urmare a sancțiunilor occidentale care au lovit economia și au condus la o depreciere record a rublei, care şi-a atenuat ulterior pierderile.

Banca Centrală a Rusiei, care vizează o inflaţie anuală de 4%, și-a redus vineri dobânda cheie la 17% de la 20%, spunând că sunt posibile reduceri viitoare.

Șeful Camerei de Audit a Rusiei, Alexei Kudrin, a declarat miercuri că inflaţia din Rusia ar putea ajunge la un ritm cuprins între 17% şi 20% în acest an.

La rândul lor, analiştii chestionaţi de Reuters la sfârşitul lunii martie au estimat, în medie, că inflaţia pentru 2022 va accelera la 23,7% – cel mai avansat ritm de creştere a preţurilor din 1999.