E jale pe piața cripto: banii digitali pică în cap, Bitcoin s-a prăbușit. Ce e mai rău de-abia acum urmează să vină

de: Mădălina Bahrim
13 06. 2022

Piața criptomonedelor se află într-o veritabilă vale a plângerii. Monedele digitale dau dovadă de un caracter puternic volatil, nemaivăzut pe piață în ultimii doi ani.

Bitcoin, cea mai populară dintre criptomonede s-a prăbușit, iar în weekend și luni dimineață au dispărut de pe piață nu mai puțin de 150 de miliarde de dolari.

Criptomoneda se tranzacționează la cel mai redus nivel din decembrie 2020, respectiv mai puțin de 25.000 de dolari per unitate.

Bitcoin e în picaj liber

Cea mai mare criptomonedă din lume se tranzacționa luni, la ora 04:24 a.m. ET, în jurul valorii de 24.653,99 dolari, potrivit datelor CoinDesk.

Din nefericire pentru investitori, ce e mai rău de-abia în lunile următoate urmează să vină. Se estimează că într-o lună, două, prețul criptomonedei va scădea și mai mult.

O opinie în acest sens tocmai a pronunțat Vijay Ayyar, vicepreședinte pentru dezvoltare corporativă și internațională la bursa de criptomonede Luno. Într-o declarație oferită jurnaliștilor CNBC, oficialul a transmis: „Am putea vedea prețuri mult mai mici ale Bitcoin în următoarea lună sau două”.

Șocul volatil de pe piața cripto nu este un element de noutate. În urmă cu doar câteva săptămâni, populara monedă virtuală Luna, dar și terraUSD, au suferit devalorizări masive, iar investitorii au pierdut bani grei.

Explicațiile analiștilor cu privire la ceea ce se întâmplă merg într-o singură direcție, aceea a faptului că investitorii vând masiv activele considerate a fi cu risc.

„Nu cred că ce e mai rău s-a terminat”, a spus, la rândul său, Scottie Siu, director de investiții la Axion Global Asset Management, o firmă cu sediul în Hong Kong care gestionează un fond de cripto-index.

Criptomonedele se dovedesc a nu fi nici pe departe active demne de încredere în vremuri dificile inflaționiste, când piețele financiare se confruntă la rândul lor cu lipsă de predictibilitate, iar investitorilor le scade toleranța la risc.

Îngrijorările legate de inflația ridicată și creșterea ratelor dobânzilor îi determină pe investitori să fie deosebit de prudenți și să-și calculeze la rece, atent, absolut orice mișcare. Piețele financiare abundă acum de reținere și așteptare. În acest context, toleranța la risc e aproape nulă. Nimeni nu-și asumă riscuri, motiv pentru care, dacă se investesc bani, oamenii preferă s-o facă într-un activ cât mai stabil, cum ar fi, ca idee, aurul.

„Din noiembrie 2021, sentimentul s-a schimbat drastic, având în vedere creșterile de rate ale Fed și gestionarea inflației. De asemenea, ne uităm, potențial, la o recesiune, având în vedere că FED ar putea fi nevoită să abordeze, în sfârșit, partea de cerere pentru a gestiona inflația”, a declarat Vijay Ayyar.