E foame de bani la buget: creșterile taxelor locale, o soluție care ar genera mai multe fonduri

de: Mădălina Bahrim
19 05. 2022

Ultimele luni au adus presiuni uriașe pe bugetul nostru național. Cheltuielile au crescut în ritm accelerat, pe fondul multiplelor provocări economice cărora statul a trebuit să le facă față. Doar că bugetul național nu este sac fără fund, iar autoritățile trebuie să identifice soluții care să crească alocările, astfel încât plățile către beneficiari (cum ar fi pensionarii sau bugetarii), să nu fie puse în pericol.

Bani mai mulți la buget s-ar putea aduce prin mai multe modalități. Cele mai sănătoase ar fi investițiile, creșterea economică și atragerea cât mai multor investitori, încurajarea mediului privat și antreprenoriatului în general. Doar că aceste soluții necesită timp pentru a da roade și au nevoie ele însele de fonduri pentru a putea fi puse pe picioare. Prin urmare, mai rămâne de luat în seamă varianta cea mai simplă, care nu are nevoie nici de strategii, nici de bani, nici de timp. Este vorba despre creșterea taxelor sau impozitelor pe care românii le plătesc către stat.

Se pare că, potrivit unor surse guvernamentale, coaliția de la vârful Executivului ar avea deja pe masă astfel de idei, asupra cărora se poartă dezbateri.

Cum ar putea fi modificat Codul fiscal

Codul fiscal ar putea fi modificat prin majorarea unor impozite locale, eliminarea unor facilități, dar și introducerea anumitor deductibilități. Astfel, autoritățile ar beneficia de o creștere a veniturilor bugetare, în timp foarte scurt.

Totodată, guvernanții noștri ar fi interesați și de impozitarea proprietăților în funcție de valoarea acestora, nu de numărul lor.

Unii lideri de la guvernare au vorbit deja despre modificări legislative în plan fiscal, dar au negat varianta creșterii taxelor și impozitelor. Marcel Ciolacu, de exemplu, președintele PSD, vorbește despre o reașezare a sistemului fiscal.

„Este nevoie să venim cu anumite măsuri. Sunt mai multe măsuri fiscale pe care cred că va trebuie să le luăm, să le prezentăm până în 1 iunie, după cum bine știm codul fiscal trebuie modificat cu 6 luni înainte ca viitorul buget de stat să-l construim pe măsurile luate de la 1 iunie, cu efecte de la 1 ianuarie. Toată lumea vine mereu că vom avea o colectare mai bună, s-a îmbunătățit colectarea și noul șef al ANAF-ului chiar a luat o perspectivă bună în acest moment. Există și o redimensionare și o reașezare a impozitelor astfel încât să fie o colectare mai bună dar asta nu înseamnă că mărim taxele”, a spus el.